A7-blokkeerders komen in oktober voor de rechter

LEEUWARDEN - De rechtszaak tegen 34 verdachten die op 18 november op de A7 bij Oudehaske drie bussen met anti-zwarte Pietactivisten tegenhielden, zal in oktober door de rechtbank in Leeuwarden behandeld worden. Dat werd vrijdag aan het eind van een zogeheten regiezitting bekendgemaakt.

De zitting was bedoeld om vooral de verdediging de gelegenheid te geven extra onderzoekswensen kenbaar te maken. Advocaat Tjalling van der Goot van Anker & Anker kwam met een vijftal verzoeken, die op een na door de rechtbank werden ingewilligd. Van der Goot wil in totaal zes agenten door de rechter-commissaris laten horen. Vier agenten waren aanwezig bij de blokkade op de A7.

Twee agenten hadden twee van Van der Goot's cliënten gebeld met het verzoek om een bericht op Facebook, waarin werd opgeroepen om te voorkomen dat de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) Dokkum zou bereiken. Volgens de raadsman zouden de agenten gezegd hebben dat zijn cliënten strafrechtelijk vervolgd zouden kunnen worden, als de berichten niet werden verwijderd. De berichten werden vervolgens verwijderd.

Van der Goot stelde dat de agenten daarmee de suggestie hadden gewekt dat zijn cliënten niet vervolgd zouden worden als de Facebookberichten gewist zouden worden. Ook wil Van der Goot locoburgemeester van Dongeradeel Pytsje de Graaf horen. De Graaf blies de demonstratie na de blokkade af, omdat de politie de veiligheid van burgers en demonstranten niet langer kon garanderen. Van der Goot wil weten op welke informatie de beslissing van de locoburgemeester gebaseerd was.

Het verzoek van Van der Goot om twee KOZP'ers niet het spreekrecht te verlenen omdat de blokkade een 'slachtofferloos delict' zou zijn, werd door de rechtbank afgewezen, de activisten mogen een slachtofferverklaring voorlezen. De 34 verdachten worden vervolgd omdat ze het verkeer in gevaar gebracht zouden hebben en omdat ze een demonstratie zouden hebben verhinderd, volgens de wet een strafbaar feit.

De initiatiefneemster van de actie, een 39-jarige inwoonster van Drachten, wordt opruiing verweten, omdat zij op Facebook heeft opgeroepen de anti-zwarte Pietgroep tegen te houden. Van de 34 verdachten komen er 30 uit Noordoost Friesland, onder andere uit Damwâld, De Westereen en Dokkum. Met negen personen is Twijzelerheide het best vertegenwoordigd in de pro-Piet groep. De rechtbank heeft vier dagen ingeruimd voor behandeling van de zaak: 8, 9, 11 en 12 oktober, met 15 oktober als uitloopdag.

Verslag: Renze van der Sluis