OSG Sevenwolden in actie bij Vegelin State

JOURE - De twaalf leerlingen van 2b van het OSG Sevenwolden hadden donderdag even geen les maar een ‘goede doelen dag’. Zij zetten zich onder andere in voor de senioren van Vegelin State in Joure.

Penvrienden

De aanleiding hiervoor was een opdracht voor Nederlands. De opdracht in het lesboek om een brief te schrijven aan een fictief persoon, kon volgens docente Nederlands Katharine van der Velde beter. Het werd een penvriendschap met een oudere van Vegelin State. De twaalf leerlingen kregen allemaal een oudere om een brief naar te schrijven.

Telefoonnummers uitwisselen

Voorstellen, vertellen over de hobby’s en weetjes over de familie werden op papier uitgewisseld. De leerlingen kregen van de ouderen een brief terug en na een kennismaking bleek er een goede klik. ,,Je hoopt als docent dat het goed gaat met de gesprekken. We hadden afgesproken dat ze mij mochten inseinen als het niet vlot verliep. Maar het ging zo goed. Op het laatst zijn telefoonnummers uitgewisseld en afspraken gemaakt.’’ De stap voor ‘goede doelen dag’ die één keer in de twee jaar wordt gehouden was daarna zo gemaakt.

Afscheid nemen is zwaar

Rutger Portena (14) voelt zich als een vis in het water bij de ouderen. Eenvoudig weet hij het gesprek op gang te houden. Zonder te aarzelen helpt hij een oudere dame met de rolstoel. Hij vindt het leuk werk. ,,Ik heb vanmorgen met een mevrouw geknutseld. Dat was echt heel leuk. Ik vond het zelfs een beetje zwaar om afscheid te nemen. Het was een hele leuke vrouw.’’ Rutger heeft de mevrouw beloofd om terug te komen om het schilderij af te maken.

Nieuwe verhalen

Nathalie van der Herberg, recreatieorganisator bij Vegelin State: ,,De connectie met de buitenwereld is belangrijk. De wereld kan hier heel klein worden. Voor de bewoners levert dit nieuwe verhalen op. Het is echt een win-win situatie. Daarbij kunnen de leerlingen zien wat er achter de deuren gebeurt. Je hoort veel negatieve verhalen over de zorg. Nu kunnen ze zien dat het werk leuk is.’’

Hulphond voor Stijn

Naast het vrijwilligerswerk bij Vegelin State, is geld ingezameld voor de hulphond van Stijn (13). De scholieren deden een heitje voor een karweitje. De ramen van de Primera zijn gewassen, bij de kapper zijn de kasten opgeruimd en op het sportveld vond een sponsorloop plaats.

De meer dan 500 donaties hebben tot nu toe een bedrag opgeleverd van ruim 35.000 euro. Maandag wordt bekend gemaakt hoeveel het OSG heeft opgehaald.

Tekst: Brenda van Olphen