Kunst kan de boom in

SINT NICOLAASGA - Maeykehiem heeft in het kader van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad 2018 (LF2018) een kunstroute gemaakt die door Sint Nicolaasga voert.

De kunstroute ‘De kunst kan de boom in’ wordt op vrijdag 29 juni officieel geopend door wethouder Janny Schouwerwou van de gemeente De Fryske Marren. De opening vindt plaats tijdens het open huis van leer- en werkplaats de Drifter van Maeykehiem. Naast de opening van de kunstroute wordt er ook een Pluktuin geopend.

De kunstroute ‘De kunst kan de boom in’ is ruim anderhalve kilometer lang en voert door Sint Nicolaasga, de hoofdlocatie van Maeykehiem. De route brengt de wandelaar langs verschillende kunstwerken die door vele cliënten van Maeykehiem zijn gemaakt onder leiding van kunstenares Antje Richardt-Kazemier van Atelier ARTak en begeleiders van de Drifter. Antje heeft het kunstproject bedacht en uitgewerkt. Onderweg krijgen de wandelaars de mooiste creaties te zien. Het bijzondere aan de route is dat de wandeling ook over privéterreinen voert van bewoners die hun grond voor dit doel openstellen.

Gehele maand juli

De kunstroute voert onder meer door het bos. Sommige bomen hebben een gezicht gekregen. Een stuk verderop zitten er ineens stoelen in de boom en zie je boekenbomen. De kunstroute heeft vanuit de gemeente De Fryske Marren en vanuit Stichting LF2018 subsidie gekregen. De kunstroute is de gehele maand juli te lopen. Wie de wandeling wil maken, kan bij de Doniahal aan de Dobbeleane 15 in Sint Nicolaasga parkeren en vanaf daar wandelen naar Maeykehiem aan de Bouwen 17, de start van de kunstroute. Bij de receptie van Maeykehiem is vanaf maandag 2 juli tijdens werkdagen een flyer met de routebeschrijving op te halen. Ook wordt de route onderweg met markeringen aangegeven. De route kan uiteraard ook in het weekeinde worden gelopen.

Open huis

Een van de dagbestedingslocaties van Maeykehiem, de Drifter, houdt op vrijdag 29 juni tegelijkertijd met de opening van de Kunstroute open huis, omdat de locatie begin dit jaar een metamorfose heeft ondergaan. Er is nu een Servicepunt, hier werken de gastheren en -vrouwen van de Drifter die zich onder meer bezighouden met was opvouwen voor de woningen aan de Bouwen en het faciliteren van de koffie, thee en lunch binnen de Drifter. In de Pakhoek worden in het kader van recycling allerlei zaken uitgepakt en ingepakt. Er wordt verder licht administratief werk verricht. In de Maakwerkplaats wordt geëxperimenteerd en creatief gewerkt met allerlei materialen, uitgaande van interesses en mogelijkheden. Naast zelf creëren werken de kunstenaars ook in opdracht. In Ûs Hoekje staat (zintuigelijke) beleving centraal.

Om 14.30 uur wordt de nieuwe Pluktuin geopend, een tuin met bloemen, groenten en fruit die wordt onderhouden door de medewerkers van MindUp. De oogst is bestemd voor alle bewoners van Maeykehiem en wordt verkocht met een stalletje aan de weg. Om 15.00 uur wordt de kunstroute geopend die meteen door de bewoners van Maeykehiem, verwanten, inwoners uit het dorp en andere belangstellenden kan worden gevolgd.