Agenda | Orgelconcert Langweer

Langweer - Het eerste orgelconcert van de reeks concerten in Langweer start op woensdag 4 juli.

De Commissie Orgelconcerten Langweer organiseert dit jaar weer haar serie van vier Zomeravond concerten in de Dorpskerk te Langweer.


Deze concerten worden mede mogelijk gemaakt met steun van Gemeente Skarsterlan en de Provincie Fryslân, waaruit blijkt dat deze instanties het belang tot het in stand houden van deze concerten inzien.De orgelcommissie zoekt gewoonte getrouw naar goede Vakmusici, zowel uit de omgeving alsook buiten de Regio.
Dit geeft de toehoorder de mogelijkheid verschillen te horen in stijlopvatting en interpretatie van de uit te voeren orgelwerken door organisten uit diverse hoeken van het land. 

 

De N.H.kerk te Langweer is volgens de commissie een zeer geschikte plek om op ongedwongen wijze een orgelconcert bij te wonen, zeker voor degenen die voor het eerst een concert willen bezoeken.

Het orgel stamt uit 1784 en is gemaakt door de Lambertus van Dam te Leeuwarden, de kassen zijn gemaakt door Lubbertus Bekenkamp en bezit zeer fraai houtsnijwerk.
Het instrument bezit 2 klavieren en aangehangen  pedaal .
De klank van het orgel is zeer karakteristiek, daardoor voor velen zeer herkenbaar, in 1997 heeft nog een herintonatie plaats gehad. De recente Kerkrestauratie heeft de akoestiek van de kerk verbeterd.

 

Openingsconcert

Het openingsconcert vind plaats op woensdag 4 juli en wordt verzorgd door organiste Gonny v.d. Maten uit Wageningen. Zij studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam hoofdvak orgel, docent Albert de Klerk. Diploma Uitvoerend Musicus 1984. Diploma Kerkmuziek 1985
1989/1991: post-conservatoriale opleiding aantekening improvisatie aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem, docent Bert Matter. 1983: 1e prijs Internationale Albert Schweitzer-concours te Deventer Specialisatiecursussen in Haarlem (Bach, improvisatie, moderne muziek, Sweelinck), Italië (oude Italiaanse orgelmuziek), Spanje (oude Spaanse orgelmuziek) en Noord-Duitsland (Noord-Duitse barok).


Zij heeft op vele orgels in Nederland geconcerteerd: onder andere Oude of St.Bavokerk te Haarlem, Kathedrale Basiliek St.Bavo te Haarlem, Grote Kerk en Koepelkerk te Leeuwarden, St.Jan te Den Bosch, Walburgiskerk te Zutphen, Grote of St.Laurenskerk te Alkmaar, de Dom te Utrecht, OLV Kerk te Maastricht  en vele andere.

Maurits Bunt

Het tweede concert op Woensdag 18 juli a.s. wordt verzorgd door organist Maurits Bunt uit  Apeldoorn.
Maurits Bunt, organist en clavecinist. Hij studeerde bij Sietze de Vries Literatuur en Improvisatie, bij Ton Koopman volgde hij priveles interpretatie oude muziek. Momenteel studeert hij  clavecimbel bij Tini Mathot en hoofdvak orgel bij Bas de Vroome aan het Codarts Concervatorium te Rotterdam. Tevens volgde hij diverse masterclasses bij o.a. Wolfgang Zerer en Daan Manneke. Hij concerteert in Nederland-Duitsland en Frankrijk.

 

Jos Maters


Het 3e concert op woensdag  1 augustus wordt verzorgd door organist  Jos Maters te Groningen. Jos Maters ontving zijn eerste orgellessen bij Theo Duijst, aan het Prins Claus Concervatorium te Groningen studeert hij bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga en clavecimbel bij Johan Hofman. Verder volgde hij diverse Masterclasses. Hij is als organist verbonden aan 2 kerken in Bunschoten. Hij is tevens actief op Youtube.

 

Slotconcert

 Het Slotconcert op Woensdag 15 augustus wordt verzorgd door organist Rien Donkersloot  te Klaaswaal. Zijn eerste orgellessen kreeg hij van Arie van den Berg uit Barendrecht. Vervolgens studeerde hij bij Arjen Leistra. Hij studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium. In juni van 2006 behaalde hij het diploma 1e fase cum laude, hoofdvakdocent was Bas de Vroome. Hij studeerde voor het diploma 2e fase bij Ben van Oosten en Bas de Vroome. In juni 2008 sloot hij deze studie cum laude af. Hij volgde orgelcursussen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry, Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter. In september van 2005 won hij de 1e prijs op het orgelconcours voor orgelstudenten in Brielle. Rien is organist van de St. Joriskerk in Amersfoort en van de Laurentiuskerk in Mijnsheerenland. Verder heeft hij een uitgebreide lespraktijk. Rien Donkersloot is tevens Beiaardier. 

Toegangsprijs en aanvang


Toegangsbewijzen zijn te verkrijgen voor  aanvang van het concert in de kerk, kosten € 6,00 aanvang van de concerten: 20.00 uur.