Leesfeest op ‘t Swannestee

LANGWEER - ‘t Swannestee heeft het bijzondere project van de Bibliotheek op school afgesloten met een Leesfeest.

Schrijver Tjibbe Veldkamp en illustrator Kees de Boer, onder andere bekend van de Agent en Boef serie, waren te gast en vertelden wat hun werk zo geweldig maakt en waarom lezen zo leuk en belangrijk is. Daarnaast gingen de kinderen samen met hun ouders actief aan de slag met boeken.

Met het Leesfeest sluit ‘t Swannestee het stimuleringsprogramma af waaraan de school de afgelopen twee jaar samen met Bibliotheken Mar en Fean heeft gewerkt. ‘t Swannestee mocht als enige school in Friesland meedoen aan dit project om hun Bibliotheek op School te versterken en hiermee onder andere het leesplezier te vergroten. De kinderen lezen nu elke dag minstens een kwartier, het leesplezier is de afgelopen twee jaar behoorlijk gestegen en dat zien we dan ook terug bij andere vakken.

De schoolbibliotheek wordt nu intensief gebruikt en er worden veel meer boeken geleend. De prachtige boekenborden zijn goed gevuld en er is een nieuwe rode voorleesstoel. Verder geven de leerkrachten in alle groepen wekelijks een boekenkring en is er meer aandacht voor het plezier in lezen.

Ook de ouders werden betrokken bij dit programma. Zo is er een speciale LEES!werkgroep van ouders en runnen kinderen zelf de schoolbieb. Dit zorgt voor verbinding en betrokkenheid van ouders bij het leesonderwijs. Uit een enquête kwamen een aantal punten naar voren waar de school mee aan de slag is gegaan. Zo staan er nu in de schoolbibliotheek drie houten kisten bij de balie met hierin voorleesboeken en tips voor ouders.

Op de school heerst nu een échte leescultuur. Elke ochtend zijn alle ouders welkom in de school om een krantje te lezen of samen met hun kind te genieten van een boek. De school hoopt zo de leescultuur thuis voort te zetten, zien lezen doet lezen.