Weekend vol kunstige activiteiten om Tsjûkemar van start

OOSTERZEE - Het startschot voor een weekend vol kunst en andere activiteiten is vrijdagmiddag gegeven in de Brette Hoanne in Oosterzee. Het is het begin van de permanente kunstroute van Stichting Kulturele Rûte Tsjûkemar.

Deze zaterdag en zondag is op en om de Tsjûkemar van alles te zien, te doen en te beluisteren tijdens ‘Kunst en Meer…’. Na een uitgebreid dankwoord voor alle deelnemers en vrijwilligers, gaf het koor van Iepenloftspul Weispield de eerste aanzet.

Wethouder Durk Durksz is met Theo van de Brette Hoanne in een bootje het bord met de kunstroute uit het water gaan vissen. Die was volgens de stagiaires in het water gevallen. Het bord is op de boom aan het water gespijkerd door de twee. Daarmee is de route officieel geopend.

Op meerdere plaatsen langs het meer wordt op 7 en 8 juli uitgepakt met tijdelijke exposities, buitenkunst en muzikale optredens. De kunstroute zelf is blijvend. Dit jaar is de zuidkant van het meer in beeld. Volgend jaar wordt ook de noordkant erbij betrokken.

Als basis voor de route wordt de bestaande fietsknooppuntenroute gebruikt. De route is ongeveer 35 kilometer lang, maar kan worden uitgebreid tot circa 45 kilometer. Mooie of interessante plekken tot ongeveer één kilometer van de route zijn bewegwijzerd met bordjes. Ook is er een app met de route te downloaden via stichtingkrt.nl.