Tentoonstelling Aafje Terlaak Poot-Haitsma tijdens Tsjerkepaad in Doopsgezinde kerk Joure

JOURE - In de zomermaanden doet de Doopsgezinde kerk in Joure weer mee met het Tsjerkepaad. De Doopsgezinde kerk is van 7 juli tot en met 8 september elke zaterdag van 14.00 uur tot en met 16.00 uur geopend.

Tijdens het Tsjerkepaad is dit jaar werk van Aafje Terlaak Poot – Haitsma uit Joure te bewonderen. Naast vooral portrettenschilderijen van mensen uit alle windstreken zijn er ook enkele beschilderde voorwerpen. Het thema van het Tsjerkepaad is dit jaar Kerken en gastvrijheid. Aafje Terlaak Poot - Haitsma heeft werk rond het thema Gastvrijheid uitgezocht.

Zelf geeft ze aan dat het kunstwerk dat daar het meest gehoor aan geeft ‘de koffer’ is. ,,De koffer, oud, is voorzien van een schilderij van een moeder met kind. Wellicht zijn ze op reis. Worden ze geweerd? Of staan wij open voor buitenstaanders en kunnen we ze ‘gastvrij’ en onbaatzuchtig verwelkomen? Dat is een overdenking waard. Daarnaast zullen bezoekers een stoel aantreffen waarvan één poot mank is. Dit symboliseert ‘uit evenwicht’. Wie? Ik heb mezelf op de zitting geschilderd. De stoel blijft staan, maar is fragiel. Hij valt niet om, kan tegen een stootje… toch is ieder mens gevoelig voor invloeden van buitenaf. En dan ben je zomaar ‘uit evenwicht’.”