Ruim vijfhonderd mensen leggen kunstroute af

OOSTERZEE - Het kunstweekend “Kunst en Meer … ‘ de culturele route langs de Tsjûkemar van heeft meer dan 500 bezoekers verwelkomd. Zij hebben fietsend, lopend of met de auto de route aan de zuidkant van de Tsjûkemar gevolgd.

Aan de route hebben 25 kunstenaars meegedaan die verspreid over 16, vaak unieke, locaties hun werk hebben kunnen laten zien. Zo was er in een oude authentieke schuur bij de Kaas- en wijnwinkel in Oosterzee werk te zien van Syb Postma en Ingrid Sewpersad. In de recent verbouwde boerderij in Echten bij Kookstudio Luciaz was een smakelijke combinatie van een foto expositie met stillevens van voedsel van Monique van Velzen en de theetuin met taartjes van Taartatelier Roos.

De kerkjes van Echten en Delfstrahuizen, het Gemaal van Echten, de Vogelkijkhut in Oosterzee, de Fûke in Echten waren ook in de route opgenomen, allemaal met bijzondere exposities. Kunstwerken van Willem Hoogeveen waren op meerdere plaatsen langs de route te zien net als de opgepimpte oude stoelen die overal langs de route waren opgesteld en er was muziek. Twee locaties stonden wel in bijzondere belangstelling bij de bezoekers; Nuweland, de prachtig verbouwde boerderij in Oosterzee- Buren met Zuidafrikaanse kunst en design.

De Brette Hoanne, het natuurgebiedje met oude herberg gelegen in de oksel van de A6 en het meer was voor veel bezoekers een speciale belevenis. Dit gebiedje is de afgelopen decennia gesloten geweest voor publiek. De nieuwe eigenaar had voor deze gelegenheid de poorten weer geopend en de bezoekers konden (soms hernieuwd) kennismaken met de natuur, de oude herberg en met de plannen voor dit gebied.