Boswachters suppen mee naar Marchjepôle

MARCHJEPOLE - Boswachter Egbert Beens vaart al 25 jaar elektrisch in de Kop van Overijssel. Niet zo gek dus dat hij morgen meedoet aan de fossielvrije botenparade van Overijssel naar Fryslân. Vlak over de grens worden Egbert en de parade peddelend begroet door boswachters Manon van Wesel en Micha Mulders. Want het kan altijd nog energiezuiniger.

‘We waren misschien wel de eersten, met een elektrische boot, zegt boswachter Egbert Beens, ‘Je moet als natuurbeheerder om je footprint denken. Zeker in de waterrijke en kwetsbare natuurgebieden als de Weerribben en de Wieden in de Kop van Overijssel’.

Elfvaarwegentocht

Geen wonder dus dat Staatsbosbeheer meedoet aan de fossielvrije botenparade in het kader van de Elfwegentocht, voor de gelegenheid omgedoopt tot Elfvaarwegentocht. Op 12 juli start deze tocht om 10.30 bij het Staatsbosbeheercentrum aan de Hoogeweg 27 in Ossenzijl. Om 12.00 komt de stoet aan bij de Driewegsluis, op de provinciegrens. Eindbestemming is om 13.30 uur de Marchjepolle in de Tsjûkemar.

Sup van 100% Hollands hout

Het passeren van de provinciegrens laten ze niet ongemerkt voorbijgaan. Boswachters Manon van Wesel en Micha Mulders begroeten hier om 12.00 uur de Overijsselse gasten op echte Staatsbosbeheer-sups. Deze stand-up-peddelboarden zijn gemaakt van 100% Hollands hout, namelijk populierenhout uit Flevoland. De populier was lange tijd niet populair, maar Staatsbosbeheer plant deze echte inheemse boomsoort weer volop aan. Het is niet alleen een snelle groeier, maar je kunt er ook prachtige dingen van maken. Zoals deze geheel fossielvrij voortbewegende sup. Al vraagt het natuurlijk spierballen, maar dat hebben de boswachters wel.