It Hasker Pompke overweldigend succes

OUDEHASKE - Meer dan 10.000 liter Blauwe Diesel getankt en in gesprek over fossielvrij voortbewegen in de Iepen Hûskeamer. Het pop-up tankstation in Oudehaske groeide mede door alle (landelijke) media aandacht uit tot éénn van de beste Blauwe Diesel tankstations van Friesland en één van de hotspots van de Elfwegentocht.

Uiteraard was de Blauwe dieselpomp de basis van het station, echter gedurende de twee weken groeide It Hasker Pompke uit tot de huiskamer van Oudehaske. Het was de hele dag door een komen en gaan van dorpsgenoten die elektrische voertuigen kwamen gebruiken of onder genot van een kopje koffie het gesprek aangingen over een duurzame toekomst. En met de oproep om It Hasker Pompke van wat lekkers te voorzien is spontaan “Heel Oudehaske bakt” ontstaan. De dagelijkse activiteiten voor jong en oud georganiseerd door Oudehaskers; zoals de tumblingbaan van Gymnastiekvereniging Shell, de energietruck van energie van morgen, zeepkistenparade van de scholen, een openluchtconcert van Excelsior, de ijsbaan en nog veel meer activiteiten zorgden voor nog meer aanloop. De drie beschikbare fossielvrije auto’s zijn meer dan 40 keer gebruikt, met de elektrische bakfietsen werden boodschappen af en aan bezorgd en de elektrische fietsen waren continue in gebruik. De 10.450 liter Blauwe Diesel die getankt werd, zorgde voor een CO2 besparing van 30.000 kg. Mooie cijfers maar het doel om samen te denken en doen voor een duurzame toekomst is zeker geslaagd. Zoals een bezoekster mooi verwoordde: “het is hier erg gezellig. maar jullie hebben me ook wel aan het denken gezet”.

Vrijdagavond werd afgesloten met een openlucht diner voor 130 Oudehaskers onder genot van de livemuziek van Glorybox. Twee weken geleden werd In Oudehaske het startschot door Syb van der Ploeg en Piter Wilkens met het Elfwegentocht lied, vrijdag avond werd door de Oudehasker-dames fantastisch afgesloten met dit zelfde lied. It Hasker Pompke was deze twee weken de motor van Blauwe Diesel. Leverancier Wiersma Olie en Techniek uit Oudehaske beloonde dit initiatief met een cheque van 1000 euro voor Dorpsbelang Oudehaske.