Kinderpsychiater blijft vastzitten in Nepalese cel

JOURE - De 66-jarige psychiater P.H. van T. uit Makkinga die vorige maand in Nepal werd opgepakt nadat hij op heterdaad was betrapt tijdens ontucht met een 15-jarige Nepalese jongen, blijft in elk geval vastzitten tot de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak. Dat is besloten tijdens een hoorzitting in de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

Van T. werd op 13 juni op heterdaad betrapt en gearresteerd in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Hij bevond zich samen met een 15-jarige jongen op zijn kamer in een guest house. Van T. reisde de afgelopen jaren meermalen per jaar naar Nepal. Hij verscheen op 15 januari 2017 op de radar van Terre des Hommes, toen hij werd gespot met een ongeveer 13-jarige jongen. Sindsdien werd hij regelmatig gezien met verschillende minderjarige jongens.

Rechtszaak mogelijk over een half jaar

Wanneer de Makkingaster voor de rechter komt, is nog niet duidelijk, mogelijk over een half jaar. In Nepal is dit doorgaans rond de zes maanden na de arrestatie. De kinderpsychiater is van 2005 tot 2017 aan het werk geweest bij GGZ Drenthe. Daarnaast was hij actief bij GGZ-Friesland en bij kliniek Therapeuticum in Joure. Therapeuticum heeft hem op non-actief gezet en zal het contract ontbinden.

Onderzoek Nederland

Het onderzoek naar eventueel kindermisbruik in Nederland is tot nu toe weinig opgeschoten. Omdat de kinder- en jeugdpsychiater geheimhoudingsplicht heeft, is het juridisch lastig om computers te onderzoeken op bijvoorbeeld kinderporno. Een rechercheur bekijkt nu samen met de rechter-commissaris documenten, die geen patiëntgegevens bevatten. Patiënten moeten er van uitgaan kunnen gaan dat hun medische gegevens geen onderdeel zijn van het onderzoek en dus ook niet bekeken worden..