Glunderen in paardentram

JOURE - ,,Het is toch prachtig om te zien? Die ouderen die zo zitten te glunderen in de paardentram?’’ Klaas Kloosterman, voorzitter Stichting Vrienden van de Flecke, genoot woensdag met volle teugen mee met de ouderen. De stichting bestaat 25 jaar en viert het samen met de bewoners.

In de Midstraat, pal voor het terras van Doppio, de IJsfabriek en de entree van de Flecke stond de tram opgesteld. Het was een hele organisatie om de bewoners in de tram te krijgen. Waar de één zich redde met het opstapje, had de ander flink wat meer hulp nodig. De rolstoelers werden voorzichtig de platen op gereden. Bij vertrek werden de terrassen enthousiast toegezwaaid. Een vergeten rollator bleef eenzaam en alleen achter bij het verzorgingstehuis. In totaal maakten 35 bewoners en familie een ritje door Joure.

De Vrienden van de Flecke bestaat pas in oktober 25 jaar, maar vanwege organisatorische redenen is de paardentram vervroegd naar juli. Het hele jaar door wordt aandacht aan het jubileum besteed. ,,We willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan,’’ vertelt Roelof Yntema secretaris van de vereniging. Een kwart eeuw geleden werd de de stichting zelfstandig. Sinds die tijd worden alle extra uitstapjes en activiteiten bekostigd door de Vrienden van de Flecke.

Een vierhonderd donateurs dragen op dit moment bij aan het levensgeluk van de ouderen. ,,Het is een stukje extra welzijn voor een fijn leven’’, zegt Mattie van der Horn, medewerker welzijn en vrijwilligerscoördinator in het verzorgingstehuis. ,,Zonder de stichting zouden ze dit stukje extra ontspanning niet krijgen. Ze genieten echt van uitjes als deze. Ze bloeien op.’’ Yntema: ,,Een oud-bestuurslid zei ooit tegen mij: wij zijn altijd een beetje Sinterklaas. En zo ben ik dat ook blijven zien.’’

De komende maanden staan nog een jubileumdiner, een shantykoor met haringkar en de voorstelling van een dansschool op het programma.

Brenda van Olphen