Eer om schipper van Jouster skûtsje te zijn

JOURE - Rinus de Jong is de nieuwe schipper van het Jouster Skûtsje. Wanneer van 4 tot en met 17 augustus de jaarlijkse strijd om het SKS-kampioenschap weer losbarst, zit hij aan het roer van de Oeral Thús.

Kennismaken

De 43-jarige Rinus de Jong is altijd op het water te vinden. In de eerste plaats beroepsmatig als schipper van het 1600 ton metende binnenvaartschip Farber: ,,Na eerst een jaar of vijf als zetschipper te hebben gevaren, is de Farber sinds het jaar 2005 mijn eigen schip. Ik vervoer voornamelijk bouwmaterialen. Het laden vindt meestal plaats in Amsterdam, waarna ik vaak in Drachten of Veendam de lading weer los.” Daarnaast brengt Rinus ook een groot deel van zijn vrije tijd op het water door. Zeilen is zijn grote passie: ,,Negentien jaar was ik bemanningslid van het skûtsje van Earnewald en zes jaar voer ik mee met Langwar. De laatste jaren zeilde ik als fokkenist op De Drie Gebroeders in de IFKS.” Zijn liefde voor het zeilen met de oude vrachtschepen, die aan het begin van de vorige eeuw werden gebouwd om hun lading bij de boerderijen te brengen, zit in zijn genen. Zo was zijn overgrootvader ooit schipper-eigenaar van een skûtsje.

Nieuwe kansen

Vorig jaar werd het Jouster Skûtsje uitgesloten van deelname aan het SKS-kampioenschap omdat het niet aan de originaliteitsregels voldeed. Het mastbeslag zou te hoog hangen. Dit jaar is de Oeral Thús er weer bij en schipper Rinus de Jong kijkt vooruit. ,,Wat wij als bemanning fantastisch vinden, is hoe het bestuur de zaken weer heeft opgepakt na de vervelende gebeurtenissen van vorig jaar. We worden goed ondersteund en er is een volgschip aangeschaft. Dat geeft ons rust. We trainen veel op het Sneekermeer, dat hebben we goed kunnen doen. Door onderweg al op te tuigen, kunnen we op het meer meteen zeilen. Voor de nieuwe bemanningsleden is het goed om ook op andere wateren ervaring op te doen met het zeilen van wedstrijden, dus dat hebben we ook gedaan. Het is lastig om nu al in te schatten wat de mensen dit jaar van het Jouster Skûtsje mogen verwachten. Een nieuwe schipper met een nieuwe bemanning, waar zelfs een aantal onervaren mensen bij zit, we moeten afwachten hoe het zal gaan. Ik ben benieuwd hoe we straks om zullen gaan met de spanning die er altijd heerst tijdens de belangrijkste skûtsjesilwedstrijden van het jaar. Het Jouster skûtsje is sowieso snel, dat heeft het in het verleden al bewezen. Het kan prima voorin meezeilen. We kijken uit naar de wedstrijden in augustus. Ze zijn allemaal mooi om te zeilen en spannend wordt het zeker. Ik heb het altijd bijzonder gevonden om mee te mogen varen op een skûtsje. Om dit jaar als schipper het Jouster Skûtsje te mogen sturen, vind ik een grote eer.”