Brons voor Maarten Jamin op WK Yngling Italië

RIVA DEL GARDA - Hoewel op de hielen gezeten door teams uit Denemarken, Oostenrijk, de USA en Slovenië, was het hele podium van het WK Yngling in Italië oranje gekleurd. Naast de nieuwe wereldkampioenen stonden op plek twee Tom Otte (Sneek), Mark Haven en Reinier Tromp en brons was er voor oud-Jouster Maarten Jamin, Jaap Smolders en Cristel Pessers.

Van 8 tot en met 14 juli werden de wereldkampioenschappen Yngling gehouden in Italië. Aan de start lag een veld van 45 boten, waaronder 13 Nederlandse teams. Onder hen meerdere oud-wereldkampioenen en Olympische zeilers. Pas op het laatste moment werd de strijd om de wereldtitel beslist. Kaj Moorman, Jasper Schuddeboom en Sam Peeks mogen zich Wereldkampioen Yngling 2018 noemen.

Omstandigheden

Het waren niet altijd even makkelijke omstandigheden in Riva del Garda. De verwachte thermische Ora-wind kwam lang niet altijd door, waardoor het tactisch spannende races werden. De omstandigheden wisselden erg snel en vereisten snel schakelen in trim, tactiek en techniek.

Spannend

Mede door deze wisselende omstandigheden lag de top erg dicht bij elkaar. Op de laatste dag was het puntenverschil binnen de top drie nog minimaal en met twee starts waren alle uitslagen hier nog mogelijk. De eerste race werd door de 335 van Kaj, Jasper en Sam gewonnen, samen met de 355 met oud-Jouster Maarten Jamin, Jaap Smolders en Cristel Pessers eindigden zij als eersten en wisten een gaatje met de 336 met Tom Otte, Mark Haven en Reinier Tromp te slaan, die tot dat moment eerste in het klassement stonden. De laatste race zijn Kaj, Jasper en Sam in de buurt van de concurrentie gebleven en wisten zo de wereldtitel veilig te stellen.

Nooit eerder

Wat hun prestatie uniek maakt, is dat zij een driedubbelslag hebben geslagen; niet alleen wonnen zij de wereldtitel, maar zij zijn ook Jeugd Wereldkampioen geworden en hebben de Jan Herman Linge trofee gewonnen, die wordt uitgereikt aan de winnaars van de eerste race op het wereldkampioenschap. Dat deze titels door één team gewonnen worden is nog nooit in de Yngling-historie voorgekomen. Kaj, Jasper, en Sam zijn in de prijzen gevallen in een stichtingsboot van Nationaal Jeugdzeilplan. Deze stichting biedt studenten en young professionals wedstrijd-ready Ynglings vanaf €900,- per jaar.

Yngling 50 jaar

De Yngling viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. In Nederland staat de Hein Ruyten Trofee, op 28 en 29 oktober in Langweer, dit jaar in het teken van het 50 jarig bestaan van de klasse. Meerdere oud-Ynglingzeilers hebben al laten weten hier acte de préséance te zullen geven, waaronder ook Olympische teams.