Grutte en Lytse Bear oppermachtig op Mosselrace

JOURE/BRUINISSE - De Grutte Bear en de Lytse Bear uit Joure hebben de Mosselrace in Bruinisse gewonnen.

Op zaterdag 21 juli 2018 vond tijdens de visserijdagen in Bruinisse de elfde editie van de 12,5 kilometer lange Mosselrace plaats. Deze korte afstand voelde als een sprint in vergelijking met de 35 km lange wedstrijd van Harlingen naar Terschelling eerder dit seizoen.

Na een snelle start van de Lytse Bear dames roeiden zij met een snelheid van 10.2 kilometer per uur de Oosterschelde op. Na het keerpunt, met een pittige stroming tegen, gingen de acht dames de strijd aan met de twee herensloepen Dikkertje en Sloepweesje. Mede door een mooie manoeuvre van stuurman Wiebe werden deze herensloepen ingehaald. Onder aanmoediging van meegereisde supporters roeiden de dames in een constant tempo richting de visserijhaven waarna zij met een eindsprint finishten.

Ook de acht heren van De Grutte Bear gingen met hoge snelheden tot 11,2 kilometer per uur vlot van start. Eén minuut eerder ging de Trewes 2 uit Oldeboarn van start en de Grutte Bear had als doel om zo snel mogelijk voorbij de Trewes 2 te komen. Bij het keerpunt lag de Grutte Bear nog 10 meter achter Trewes 2. Stuurman Frans draaide de Grutte Bear bij de keerboei behendig binnendoor, zodat de sloepen zij aan zij kwamen. Na een krachtige aanzet roeiden de heren uit Joure zich los en liep het verschil uiteindelijk op tot 2,5e minuut.

Dit resulteerde voor de dames en de heren in een eerste prijs in zowel het algemeen klassement als de hoofdklasse.