Meimeringen | Een waardeloze weg

Wat kost dat eigenlijk, dat nogmaals aanbrengen van een asfalt laag op een slechte ondergrond van Lemmer naar Sondel, vroeg ik de provincie? Afgezien van alle ellende bedoelde ik, want man het heeft voor mijn gevoel wel een jaar geduurd voordat je er niet als een dolende in de woestijn en met je de hand aan de (niet bestaand) vangrail langs kom.

Daar geven we geen antwoord op, zei die. Dat was zo afgesproken met de aannemer. De aannemer notabene die die ondergrond volgens hen niet goed had gemaakt. Het bleef binnen het budget, dat wilde hij nog wel zeggen. Maar of je 1,3 miljoen moet aftikken of 1,2 miljoen maakt volgens mij voor de burger nogal wat uit. Want elke ton die je bespaart, hoeven wij niet met z’n allen af te dragen. Zeker als er van alles mis is gegaan.

Ik moest er aan denken toen ik in de file stond. Jaja, de file die er nu niet meer zou moeten zijn omdat er overal van die fantastische rotondes in de weg zijn gelegd. Niet dat die heel duidelijk zijn: de gemeentewagen klapte al ergens tegenop met als gevolg een soort van kleine kettingbotsing. Als je vanaf Heerenveen komt en je wilt Lemmer in sta je te denken: doorrijden of toch nog maar stoppen? Want ja het zijn wel 2 banen, maar wat geven die als de mensen die vanaf de andere kant komen gewoon op jouw baan rijden. En dan die belachelijke oplossingen tussendoor: stukjes tweebaansweg. Stukjes ja wel. Stukjes ja wel. Even veel ruimte, dan ingehaald worden door Nicky Lauda's en dan weer boven op de rem moeten. En als de brug opgaat (en ja, dat gaat hij) of de Margriet Sluis dan sta je daar nog gewoon zoals altijd vast. En als je daar dan met z’n allen voorstaat zoals nu het geval is in de vakantie, dan schiet je er dus geen meter mee op, letterlijk. Dus ja, we stonden weer in de file. Niet eens, maar meerdere keren. En dat geld dat daarmee gemoeid is: dat hiest wol in de skietsleat kenne gooie, zou mem wel zeggen. En dat zag ze altijd wel goed, want van geld had ze alle verstand. Een waardeloze weg dus voor een hele hoop centjes die ook wel anders gebruikt hadden kunnen worden.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)