Feest in huize Siesling-Rusticus

JOURE - Het was feest in huize Siesling-Rusticus afgelopen zondag. Het echtpaar vierde het 65 jarig huwelijk. Burgemeester Fred Veenstra kwam hen maandag feliciteren met dit heugelijke feit.

Yde Siesling (93) en Tine Rusticus (88) ontmoetten elkaar net na de oorlog. ,,Mijn vader woonde in Spannum, werkte bij de fietsenmaker in Lollum en mijn moeder woonde in Lollum’’, vertelt dochter Duke de Haan-Siesling. Het jonge stel krijgt verkering. Toch duurt het lang voordat het jawoord kan worden uitgesproken; de woningnood maakt dat ze acht jaar moeten wachten op een huis in het dorp.

Yde Siesling gaat in eerste instantie aan de slag als smid. Maar het beroep veranderd al snel en hij leert de landbouwmechanisatietechniek kennen in Bolsward. In Lollum vindt hij later een baan waar hij kan werken. ,,Hij heeft alles zien veranderen’’, vertelt de dochter. ,,Van het rijden met paard en wagen naar de opkomst van trekkers.’’ Tine Siesling-Rusticus blijft die jaren thuis voor de kinderen en helpt in de huishouding bij boeren. Met 60,5 jaar gaat Yde Siesling met pensioen. In december 2004 verhuist het echtpaar naar Joure om dichterbij de kinderen te zijn. Stilzitten is er voor Yde Siesling niet bij. ,,Mijn vader mag graag wat uitvinden. Hij vond het altijd al leuk om te knutselen en dat doet hij nog steeds graag.’’

Echtpaar Siesling-Rusticus heeft twee dochters, een zoon, zes kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.