Medewerker steelt geld uit kassa van apotheek

LEEUWARDEN/JOURE - Een oud-medewerker van (voorheen) de BENU-apotheek in Joure heeft jarenlang geld uit de kassa gehaald. De man moest zich vrijdag voor de politierechter in Leeuwarden verantwoorden, hij kreeg een werkstraf.

De verdachte, een 40-jarige inwoner van Sneek, werkte al sinds eind jaren negentig bij de apotheek, toen begin dit jaar aan het licht kwam dat hij geld achterover drukte. Toen dat aan het licht kwam, bekende de man meteen. Hij werd op staande voet ontslagen. Hij was begin 2015 begonnen met geld uit de kassa van de apotheek te halen. Op dat moment had hij volgens zijn zeggen moeite om financieel de eindjes aan elkaar te knopen.

De man voerde vervallen transacties in en stak het geld in zijn eigen zak. Toen duidelijk werd dat de kas geregeld niet klopte, werd er een particulier recherchebureau ingeschakeld. Er werd op camera vastgelegd dat de Sneker geld uit de kassa haalde. Omdat het moeilijk te achterhalen was wanneer het ging om echte vervallen transacties en de nep-transacties die door de verdachte waren ingevoerd, viel ook moeilijk vast te stellen hoeveel geld de man daadwerkelijk heeft ontvreemd.

Op de zitting werd een totaalbedrag van ruim 6000 euro genoemd, de verdachte had toegegeven dat hij in elk geval 1500 euro had weggenomen. De rechter bepaalde dat hij dat bedrag in elk geval terug moet betalen. Als de oud-werkgever de rest van het geld wil, zal dat via de kantonrechter moeten. Koelman veroordeelde de Sneker tot een werkstraf van 80 uur. De door officier van justitie Rein Meinderts geëiste 60 uur vond de rechter 'aan de lage kant'. Aan het eind van de zitting zei de verdachte nog dat hij 'heel veel spijt' had.