Volle zaal tijdens bijeenkomst AED

JOURE - De zaal was goed gevuld voor de AED-bijeenkomst woensdagavond in ’t Haske in Joure. Hier spraken wethouder Jos Boerland, een leverancier van AED’s, de lokale EHBO-afdeling en huisarts Edward Brongers over het handelen tijdens een hartstilstand.

De avond was georganiseerd naar aanleiding van de reanimatie van meneer De Vries in Joure een paar weken geleden. Hij bleef leven dankzij oplettende buren en de inzet van een automatische externe defibrillator (AED).

Veertig per dag

In Nederland worden ongeveer 16.000 mensen ieder jaar getroffen door een hartstilstand. Dat zijn veertig per dag. Bij hulp binnen drie minuten is de kans op herstel zeventig procent. Met iedere minuut vertraging, loopt deze kans met tien procent terug. Bijna iedereen in de zaal heeft, direct of indirect, te maken gehad met een hartstilstand. Een vrouw vertelt dat zij zelf is gered dankzij een AED. Van de ander is de man nog steeds in leven door gebruik van het apparaat.

Kennis net zo belangrijk

Een automatische externe defibrillator helpt om levens te redden. ,,Maar alleen een AED is niet voldoende’’, zegt wethouder Boerland. ,,De kennis over reanimatie hoort hier ook bij.’’ Er is vanuit de gemeente geen geld beschikbaar voor de aanschaf van meer apparaten. Wel willen ze meer betekenen in de communicatie zoals de bewegwijzering met borden en een duidelijke vermelding op de site. Want ‘veel informatie blijkt nog onbekend bij de inwoners’.

Bang voor vandalisme

In heel Nederland zijn er 130.000 AED’s. In Joure zijn er veertien zichtbaar, in Lemmer 28, in Sint Nyk vier en in zeven in Terherne. 24 AED’s in de gemeente zijn van De Fryske Marren zelf. Deze apparaten zijn zichtbaar op de website van het Rode Kruis en openbaar. In de gemeente zijn veel meer AED’s dan aangegeven. Sommige bedrijven en particulieren kiezen ervoor om het apparaat binnen te houden. ,,Ze zijn bang voor vernielingen en diefstal’’, zegt de wethouder. ,,Dat blijkt vaak onterecht. Een rondgang langs de buurthuizen en dorpsbelangen, leerde dat zij in al die jaren nog nooit iets van vandalisme hebben gehad met een AED.’’

Vertrouwd raken met de handelingen

De leverancier van de apparaten had een ‘hufterproof’ kastje meegenomen om mensen te stimuleren het apparaat buiten op de hangen. Ook lagen er verschillende AED’s op het podium om te demonstreren hoe simpel het apparaat werkt. De EHBO-afdeling bood verkorte reanimatiecursussen aan. ,,Die zijn ontzettend belangrijk’’, vertelt huisarts Brongers. ,,Dat apparaat is prachtig, maar je moet vertrouwd raken met de handelingen, anders heb je er nog weinig aan.’’