Regenboogvlag in top voor Pride week

JOURE - De regenboogvlag werd afgelopen week op verschillende plekken in de gemeente De Fryske Marren gehesen. Ook de Rabobank in Joure hing de vlag hoog in de top.

Afgelopen week was het wereldwijd Pride Week, met als Nederlands hoogtepunt de Canal Parade in Amsterdam. Tijdens deze week werd aandacht gevraagd voor de gelijkwaardigheid en acceptatie van homo’s, biseksuelen en lesbiennes.

Op gemeentelijke gebouwen zoals het gemeentehuis was de gekleurde vlag afwezig. In 2016 is gesproken over het hijsen van de regenboogvlag in de gemeente. Niet tijdens Pride, maar op Coming-Outdag op 11 oktober. Er is toen besloten om geen uitzondering te maken op het vlagprotocol.

Voor het hijsen van de vlaggen gaat de gemeente De Fryske Marren uit van de officiële richtlijnen van het Ministerie van BZK. Een aantal dagen zijn benoemd waarop de vlag gehesen wordt. Richtlijnen voor het hijsen van andere vlaggen zijn er niet.

De gemeente De Fryske Marren voert geen doelgroepenbeleid omdat iedereen mee doet. Dit is onder andere vastgelegd in de beleidsnota over het Sociaal Domein. Mede daarom heeft De Fryske Marren in het specifieke geval van coming-out dag besloten de vlag niet te hijsen. ‘We hijsen bijvoorbeeld de vlag ook niet voor Pink-Ribbon dag.’