Kuieren door Joure

JOURE - Het Gilde Joure en VVV de Friese Meren–Gaasterland organiseren in de zomer elke week tweemaal het Jouster Kuierke voor bezoekers, toeristen en andere belangstellenden. De Jouster Courant liep op een donderdag mee.

Oud-politieman Marten Bosgra (80) leidt vandaag een klein groepje rond. Hij heeft geïnteresseerde toehoorders. Hennie en Lenie Romeijn uit het Zuid-Hollandse Gorinchem krijgen een privétour. Ze zijn maar een paar dagen in Joure, maar willen de Vlecke leren kennen. ‘In het buitenland hebben wij dit soort rondleidingen ook gedaan’, vertelt meneer Romeijn. ‘De laatste jaren zoeken wij ze uit in eigen land.’ Bosgra vertelt ze met liefde over ‘zijn’ Joure. Ook al is hij hier pas in de jaren ’70 komen wonen, hij durft zichzelf nog geen Jouster te noemen.

Het Jouster Kuierke start aan de voorkant van het Museum Joure. In het jaar 1200 was Joure nog maar een buurtschap. Het naastgelegen Westermeer was belangrijker. De eeuwen daarna veranderde dat. In 1850 kende Joure een levendige klokkenindustrie met maar liefst 120 klokkenmakers die samen goed waren voor de productie van 1200 klokken per jaar. Bosgra vertelt enthousiast over de geschiedenis en hoe dit in het huidige Joure nog steeds te zien is. Ook de Douwe Egberts fabriek hoort hierbij. Naast het museum is nog steeds de ‘haven’ van de fabriek te zien.

Het echtpaar Romeijn luistert aandachtig en ziet regelmatig overeenkomsten met hun Gorinchem in de straatnamen en aanduidingen van beroepen. Zelf hebben zo ook een wandeling gemaakt door hun eigen woonplaats. ‘De burgemeester leidde ons toen rond als nieuwe inwoners. Dat was heel bijzonder.’

De verhalen komen los over Elias Annes Borger bij zijn geboortehuis, het huidige Italiaanse restaurant. De intellectueel was op zijn dertiende uitgeleerd en vertrok naar Leiden. Op zijn 23e werd hij professor. Ook journalist Charles Groenhuijsen werd grootgebracht in dit huis. Vlakbij is de smalste steeg. Hier zat vroeger een slager. De koeien werden via de smalle doorgang naar het slachthuis gebracht.

Bosgra vertelt verder over de rechtspraak in de Jouster Toer, de boterwaag bij de Boterstraat en de overstroming in 1825. De streep bij het oudste gebouw van Joure, het Tolhuis, geeft de hoogte van het water aan. Lenie Romeijn wordt even stil. Zij maakte de watersnoodramp mee in 1953. Bosgra vraagt haar naar de gebeurtenis. Het zijn de verhalen van de mensen die meelopen, die de laatste lijntjes van het Kuierke inkleuren. ‘Ik vraag altijd aan het begin of er oud-Jousters in de groep zijn’, vertelt Bosgra. ‘Zij willen dan vaak graag het huis van pake en beppe even zien. En vaak komt er dan nog een verhaal naar boven, dat ook wij als rondleiders nog niet wisten. Dat maakt de wandeling bijzonder.’

De Vlecke Joure (geen dorp en geen stad) heeft een interessante historie en het gilde heeft in samenwerking met VVV Joure een wandelroute langs verschillende objecten waaronder gebouwen en vaarwaters samengesteld. De route leidt langs oude gevels, smalle straatjes en historische panden. Ook krijgt men tijdens de rondleiding de gelegenheid om de historische gerechtskamer in de Jouster toren te bekijken, waar in een lang verleden kleine vergrijpen direct werden berecht.

Voor reservering, aanmelding en vragen kan men contact opnemen met VVV Joure, tel: 0513-416030 of via mail info@vvvfriesemerengaasterland.nl Kosten zijn € 3,50 per persoon. In augustus en september op dinsdag en donderdag kan men aansluiten vanaf de VVV; aanvang 13.30 uur.