Oude gevelsteen in Boterstraat

JOURE - ‘Deze steen gelegd door L. G. Borduin den september 1855’. Dat staat op een oude gevelsteen, gevonden in de Boterstraat in Joure. ‘Wij wisten wel van het bestaan van de steen af’, vertelt Max Buis. ‘Maar we hadden er al een hele tijd niet bij stilgestaan dat het er nog was.’

Steen op deksel

De familie Buis kocht het huis in de Boterstraat in 1982. De gevelsteen lag op de regenwaterbak, bovenop een oud emaillen deksel. ‘We hadden wel het vermoeden dat het een bijzondere steen was, maar er was toen nog geen internet. Een onderzoek ernaar doen was toen lastig.’ De steen lieten ze liggen. Totdat ze deze kwijt waren en een gat in het deksel zat. De som was gauw gemaakt. ‘Die moest in het water liggen.’

Gevaar

De kinderen werden geboren en de open bak werd een gevaar. De put is vier meter diep met anderhalve meter water. De familie Buijs sloot het af met een ander deksel. Beveiligd met een cijferslot werd de put veilig weggestopt.

Droogte

Door de droogte van de afgelopen maanden werd het water in de put veel gebruikt. Terwijl de plantjes in de tuin volop water kregen, daalde langzaamaan het waterpeil. Totdat deze helemaal droog kwam te staan. ‘En toen zag ik de steen weer liggen.’ Een behulpzame buurman had een klem voor metselwerk. Met een touw wisten ze de steen uit de bodem van de put te vissen.

1855

De naam Borduin staat te lezen op de steen. De familie kocht het huis in de toenmalige Buttersteeg in 1728. Borduin was een vooraanstaand lid van de Doopsgezinde gemeente in Joure. De steen is onderdeel van de oude gevel uit 1855. Rond 1920 is deze vernieuwd, waarbij de steen eruit is gehaald en bovenop de regenwaterbak is beland.

‘Reinwetter-bak’ grapje

Afgelopen week werd het verhaal nog mooier: Buis ontving een anonieme brief met daarin de hele familiegeschiedenis van de Borduins. Afzender: ‘Reinwetter-bak’ grapje. In de brief staat dat L. G. Borduin op het moment van plaatsing nog maar drie jaar oud was. Later werd ook hij, net als zijn voorvaderen, een belangrijk lid in de gemeenschap.

Terug in de gevel

Buis laat de steen opknappen. Onderin, in de linkerhoek, is het beschadigd, vermoedelijk door de emmer. Daarna moet de steen weer terug in de gevel. ‘Nu nog een mooi plekje zoeken’.