Internationale geluidskunstenaars maken ‘LÛD’ in Rijsterbos

Van 15 augustus tot 15 oktober vindt in het Rijsterbos de sound art-tentoonstelling LÛD plaats.

Verspreid door het bos laten vijftien internationaal bekende geluidskunstenaars werk horen en zien dat geïnspireerd is op de omgeving. Samen vormen de werken een vijf kilometer lange route. Daarmee is Rijs na New York en Riga de derde plek met een sound art-tentoonstelling van deze omvang.

Wie twee maanden lang luide klanken uit het bos verwacht, heeft het mis. Bezoekers beluisteren de werken namelijk via de gratis LÛD-app op hun smartphone of tablet. Door het scannen van een ‘marker’ op het informatiebordje over de kunstenaar, krijgen bezoekers het werk te horen. Een intense ervaring die optimaal is wanneer je goede oordopjes of een koptelefoon meeneemt. Bij de meeste geluidskunstwerken is ook een fysieke installatie van de kunstenaar te zien.

Rijsterbos blijkt rijke inspiratiebron

Initiatiefnemer Kunstkring Gaasterland vroeg de sound artists hun werk te inspireren op het Rijsterbos. Daarop heeft een aantal kunstenaars nieuwe werken gemaakt, anderen pasten bestaande werken toe op de omgeving. Het 17de-eeuwse bos is daarbij een rijke bron van inspiratie gebleken. Alleen al de verhalen over de beruchte Duitse V2-lanceerbasis en de Belgische vluchtelingen in Kamp Gaasterland spreken tot de verbeelding. Net als het uitzicht op het IJsselmeer bij het meest zuidelijke werk van de route.

Randprogrammering

Naast de tentoonstelling is er een afwisselend randprogramma met kortlopende projecten en workshops. Dit programma wordt verzorgd door kunstenaars die exposeren in de route, waaronder Matt Mullican (Berlijn), en vijf Friese kunstenaars. Zowel de tentoonstelling als het randprogramma zijn gratis toegankelijk.