Jouster zwemt mee met Maarten

JOURE - Maarten van der Weijden heeft zijn monstertocht erop zitten. De Olympisch kampioen zwemmen legde 163 kilometer van de Elfstedentocht zwemmend af in de strijd tegen kanker. Het was de bedoeling dat honderden mensen met hem mee zouden zwemmen, maar door de slechte waterkwaliteit vond het organisatie het niet verantwoord.

Toch gaan

Het vervuilde water hield Annemarie Jorna niet tegen zondagmorgen. Zij besloot toch mee te zwemmen voor het goede doel. Niet bij Bolsward, zoals eerst de bedoeling was, maar in haar trainingswater de Tsjûkemar. Om negen uur ’s ochtends stapte ze het water bij de Ulesprong in om naar de Marchjepôle te zwemmen en weer terug. Onder het toeziend van haar trotse ouders en vriend volbracht Jorna 2,1 kilometer en haalde daarmee 1360 euro op.

Trainen in Skipsleat

Op 16 mei schreef ze zich al in voor de tocht. ,,Mijn moeder las het in de krant en vond het echt wat voor mij’’, vertelt de Jouster. ,,Je moest duizend euro inbrengen voor het goede doel om mee te kunnen doen. Binnen twee dagen had ik dat bedrag binnen. Ik was enorm onder de indruk van de support en het aantal donaties.’’ Jorna trainde achter haar huis in het water van Skipsleat. Ze zwom van het strandje, onder de brug door, naar de fontein en weer terug. Stapje voor stapje ging ze verder. Toen er blauwalg in het water werd gevonden, trainde ze op het Tjeukemeer. Haar vriend begeleidde haar op het Supboard.

Vervuild water

Jorna was er klaar voor, totdat vrijdagmiddag het bericht kwam dat het water te vervuild is. Ze mocht niet meezwemmen. Aanbiedingen om de kilometers in het zwembad af te leggen sloeg ze af. Zwemmen tussen zoveel mensen zag ze niet zitten. ,,Ik wil in mijn eigen tempo kunnen zwemmen en zoek liever de rust op. Het werd daarom het Tjeukemeer.’’ De waarschuwing voor blauwalg sloeg ze in de wind. ,,Ik zag alleen maar schuimkoppen. Het waaide behoorlijk en de stroming was ook best spannend.’’ Met haar ouders langs de kant en haar vriend op het supboard naast haar op het meer, volbracht ze de kilometers zonder problemen. ,,Daarna was het snel douchen en op naar Maarten. Om hem daar zo te zien zwemmen is echt indrukwekkend. Ik werd er zelf ook wel emotioneel van. Die mensen die met tranen in de ogen daar naar staan te kijken, begrijp ik dan ook heel goed.’’

Geschiedenis geschreven

Volgens haar is dit hét gevoel van de mienskip. ,,Hier wordt geschiedenis geschreven. Dit zijn de memorabele momenten. Dat hij dit doet in zijn eentje, dat is zo bijzonder. Die twee kilometer op het Tjeukemeer stellen niets voor. Dit is echt een heldendaad.’’

Maarten van der Weijden heeft uiteindelijk met zijn Elfstedenzwemtocht ruim 2,5 miljoen euro opgehaald.