‘Het ging nooit goed op school’

JOURE - In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven of rekenen. In veel gevallen is er ook sprake van een gebrek aan digitale vaardigheden. Om mensen hier bewust van te maken, wordt van 3 tot en met 9 september de Week van de Alfabetisering gehouden. Op 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag.

Om mensen hier bewust van te maken, wordt van 3 tot en met 9 september de Week van de Alfabetisering gehouden. Op 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag.

School was niets voor hem

Ook in De Fryske Marren zijn er mensen die moeite hebben met taal en rekenen. Zoals Jan Leenstra (55) uit Sint Nicolaasga. Hij kon tot een paar maanden geleden nauwelijks lezen of schrijven. School was niets voor hem. ,,Het is het hele leven nog nooit goed gegaan op school’’, vertelt hij.

Geen vragen durven stellen

Op de lagere school kon hij niet goed meekomen. De 8-jarige Jan moest naar de BLO in Sneek. Hij kon hier moeilijk mee omgaan. ,,Ik maakte net vrienden en dan moet je naar een school die zo ver weg is.’’ Hij kwam in een grote klas. Jan durfde geen vragen te stellen. Hij kwam steeds verder achterop. Maar stilzitten is niets voor hem. Hij volgde een cursus lassen, computerles, haalde zijn heftruckdiploma, autorijbewijs en deed een gooi naar het vaarbewijs. Alles kon mondeling worden afgelegd. Maar de maatschappij is ingewikkeld. Iets schijnbaar simpels als boodschappen doen wordt steeds lastiger. Hij gokt in de winkel. Als de verpakking verandert, weet Jan niet meer of het bijvoorbeeld dezelfde suiker is, fijne suiker of grove.

Digitaalhuis

De maat was vol toen Jan vastliep met de computer. Een mailtje sturen was te moeilijk. Bij het Sociaal Café in Sint Nicolaasga vroeg hij advies aan Karin Nijdam van Punt Twa. Ze vulden samen een aanmeldingsformulier in. Daarna ging het snel. Ineke van Straten, taalcoördinator bij Digitaalhuis Joure, Balk en Lemmer, nam contact met hem op en er volgde een kennismakingsgesprek. Tegelijkertijd meldde Sybo Kerkstra zich daar als vrijwilliger. Dit bleek een goede match. Sinds maart zijn beide mannen druk aan de slag.

Angst overwinnen

Nog nooit had Jan een stap in de bibliotheek gezet. Hij overwon zijn angst. ,,Het was voor mij heel zwaar om hier naartoe te gaan. Maar als ik niets onderneem, dan kom ik ook niet verder. Ik wilde het nu gewoon proberen.’’ Sybo start elke week met de vraag of Jan ergens tegenaan gelopen is en uitgelegd wil krijgen zoals gewichten lezen of klokkijken. Hij geeft met plezier les aan Jan. ,,We hebben spelling bij de poot gehad en gewoon een stukje leestraining. We proberen nu vooral om Jan vooruit te helpen door hem vlotter en beter te leren lezen. Ik merk dat er progressie in zit. Hij kan zich steeds beter redden in het dagelijks leven. We gaan geen tussentijdse toetsen afnemen, dat is onnodig stress veroorzaken. We kijken naar wat iemand nodig heeft. Jij moet je kunnen redden.’’ Jan: ,,Nu kan het eindelijk zeggen als ik het niet snap.’’

Stichting Lezen & Schrijven

Samen met gemeenten, ziekenhuizen, bibliotheken, taalaanbieders, scholen en bedrijven vraagt de Stichting Lezen & Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid in Nederland. Kijk op www.weekvande alfabetisering.nl voor meer informatie.