Grevensmolen open tijdens Open Monumentendag

VEGELINSOORD - De deuren van de Grevensmolen staan open op 8 september tijdens Open Monumentendag. De molen is geopend van 10.00 tot 20.00 uur, en bij voldoende wind zal de molen de hele dag malen.

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘In Europa’. De Nederlandse molen heeft een link met Europa. Zo werd het hout waarvan de Nederlandse molens werden gebouwd vanuit diverse delen van Europa aangevoerd.

Grevensmolen heeft daarnaast een extra Europees tintje. hij is in 1860 gebouwd van grenenhout uit het Oostzeegebied, zogenaamd Dantziger grenen (genoemd naar de thans Poolse stad Gdansk) en/of Riga grenen (genoemd naar de Letse stad Riga). De lagers van de diverse assen in molens zijn gemaakt van natuursteen, veelal Belgisch hardsteen. En de molenstenen van een korenmolen, waarmee het graan tot meel word gemalen, zijn vaak van basaltlava dat in de Duitse Eifel gewonnen werd.

De andere Europese link is dat molens niet alleen in Nederland voorkwamen. In alle Europese landen kwamen molens voor om graan te malen, hout te zagen of andere processen aan te drijven. De poldermolen, waarvan Grevensmolen er één is, is wel een typisch Nederlands fenomeen.