Amsterdam Lake District promoot Friesland

Joure - Hoe kunnen buitenlandse toeristen, die in Amsterdam verblijven, ook de natuur en cultuur van Friesland ervaren? Amsterdam Lake District Tours biedt de kant-en-klare oplossing.

Tour van één dag

Initiatiefneemster Lysanne Kuindersma verbleef een aantal jaren in het buitenland. Daarna maakte ze een wereldreis: ,,Wanneer de mensen vernamen dat we uit Nederland kwamen, was hun eerste reactie: ‘Oh, uit Amsterdam’. Dan vertelden wij iedere keer dat we niet uit Amsterdam maar uit een plaats op een uur rijden van onze hoofdstad afkomstig waren. In het buitenland is Amsterdam het meest bekend.”

Het idee voor het organiseren van een toeristische tour door Noord-Nederland leefde een paar jaar geleden al bij vader Ynte Kuindersma. In de wetenschap dat buitenlanders de afstanden binnen Nederland niet zo groot vinden en meeliftend op de naamsbekendheid van Amsterdam, werd de naam Amsterdam Lake District Tours vastgelegd.

Lysanne: ,,Onze doelgroep is naast de buitenlandse toerist, ook iedereen die in en rond de hoofdstad woont. We zijn goed zichtbaar op de bekende booking-sites en maken veel reclame. In één dag laten wij iedereen die dat wil de belangrijkste bezienswaardigheden van Noord-Nederland beleven.”

Vijf Unesco Werelderfgoederen

In september gaan de tours van start. De deelnemers staat een intensieve dag te wachten. ,,De bus start in Amsterdam Noord achter het Centraal Station. De gasten kunnen het vertrekpunt bereiken met de gratis pont,” vertelt Lysanne. ,,Op deze plek worden ze aan het eind van de dag ook weer teruggebracht. Onze tien uur durende tour laat de mensen maar liefst vijf Unesco Werelderfgoederen zien. Dat zijn de De Stelling, verdedigingslinie van Amsterdam, de Beemster Polder, de Waddenzee met de Afsluitdijk, het grootste nog functionerende stoomgemaal in de wereld, het Woudagemaal, en het voormalige eiland Schokland.”

,,Tussendoor staat in Friesland ook een bezoek aan Museumdorp Allingawier op het programma, waar ze kennismaken met de oude ambachten en in Hindeloopen worden ze onthaald door dorpsbewoners in klederdracht. Er is een speciale app ontwikkeld voor de tour, met extra informatie en filmpjes.”

‘Aandacht voor onze omgeving’

,,Deze rondrit levert enorm veel positieve aandacht op voor het gebied waarin wij wonen. Woensdagavond 29 augustus waren we bijvoorbeeld al te zien in een item van het RTL-nieuws. Verder vind ik het opvallend hoe toeristen uit Azië alleen al genieten van de frisse lucht. Ze maken zelfs een foto van een koe in de wei.”

,,Natuurlijk is er in onze omgeving nog veel meer prachtige natuur en cultuur om te laten zien, maar dat lukt niet in één dag. Plannen om uit te breiden naar een twee- of driedaagse route met overnachting zijn er al. Dan kunnen we bijvoorbeeld een tour over de Friese meren maken. Dat zou ook fantastisch zijn.”