Langer in eigen huis met ‘Mijn huis op maat’

JOURE/LEMMER - De meeste mensen willen, ook wanneer ze ouder worden, gewoon in hun huidige woning blijven wonen. Tegenwoordig zijn er veel slimme, (vaak) kleine en praktische oplossingen om de bestaande woning hiervoor geschikter te maken. Het project ‘Mijn huis op maat’ vraagt aandacht voor deze zaken en start binnenkort in Sneek, waarna de andere kernen in de gemeente volgen.

Aan de hand van een vragenlijst kijkt een woonadviseur samen met de bewoner(s) of er verbeterpunten zijn in de bestaande woning. Hij/zij adviseert over de mogelijke oplossingen. Zo wordt gekeken naar verlichting, veiligheid, maar ook naar eenvoudige zaken die het dagelijks wonen comfortabeler kunnen maken. De uitkomst van het huisbezoek wordt verwerkt tot een persoonlijk woningadvies. Hiermee kan de bewoner vervolgens zelf of met behulp van advies van ‘Mijn huis op maat’ concreet aan de slag.

Woonadviseurs gezocht

Stichting Sociaal Collectief – die dit project in Súdwest-Fryslân uitvoert - is voor de huisbezoeken nog op zoek naar vrijwillige woonadviseurs. ,,Heel leuk en leerzaam. Na een training van een halve dag had ik heel veel geleerd waar ik zelf wat aan had. Er werd goed uitgelegd hoe je een woning moet bekijken om deze veiliger en comfortabeler te maken. Met veel kleine toepassingen worden zaken in je huis al een stuk leuker.”, aldus een vrijwilliger.

Mensen die meer willen weten over de functie van vrijwillig woonadviseur kunnen contact opnemen met Stichting Sociaal Collectief SWF, Barbara Wijbenga (ma t/m do) 06-52790630 b.wijbenga@sociaalcollectiefswf.nl. ‘Mijn huis op maat’ is een initiatief van de gemeente Opsterland, Heerenveen, Smallingerland, Leeuwarden, Oost- en Weststellingwerf en Súdwest-Fryslân.