Van schilderij tot couture, een hele weg

Joure - ‘Taal van beeld, vorm en kleur’ legt een relatie tussen een schilderij van Fransje Versloot, een unieke stof en vervolgens het modeontwerp van de couturier Hans Noordstrand. De diverse kledingstukken zijn in het weekend van 14, 15 en 16 september te zien in de voormalige DE fabriek in de haven van Joure.

Een select groepje mensen heeft op basis van hun eigen specifieke smaak en voorkeur een stof laten bedrukken met de afbeelding van een van de schilderijen van Fransje Versloot. De expositie is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Op zaterdag is er om 17.00 uur een modeshow en op zondag 16 september verzorgt Dapper Bruijn om 15.30 uur een optreden. Noordstrand en Versloot zullen bovendien verschillende lezingen houden.

Kleurbeleving

Van schilderij naar foto, stof, patroon en tot slot couture. Het klinkt simpel, maar zo eenvoudig is het niet. Waarom is het ene doek wel geschikt als jurk en het andere niet? Voegt een schilderij iets toe aan je uiterlijk of doet het afbreuk? Is een doek wat je mooi vindt, ook het doek waar je een bloes van laat maken? De ene stof neemt de inkt van het drukken wel op, de ander nauwelijks. De vleug en het materiaal waar de stof van gemaakt wordt, bepalen de kleurbeleving. Hoe breng je dit tot een harmonisch geheel?

Samenspel

De couturier en de kunstenaar willen de werelden van de kunst en de couture gaan verbinden. Versloot: ,,Dit vormt een prachtig, maar ook krachtig samenspel is van gevoel, vakkennis en kunde. Daarnaast willen we de kijker, het publiek laten delen in de werelden van onze beider vakken, de passie die we er dag in dag uit in leggen. We willen mensen aan het denken zetten, meenemen op een reis in de verbeelding. Laten zien wat het met je doet als je buiten de kaders treedt. Laten zien en voelen hoe je op een andere manier tegen kunst en mode aan kunt kijken.”

Het is natuurlijk niet alleen de mode waar het dit weekend om gaat. Op zondag wordt er om 15.30 een muzikaal intermezzo verzorgd door Dapper Bruijn. Hij laat zich op geheel eigen wijze inspireren door Ludovico Enaudi.

Taal van beeld, vorm en kleur, Slachtedijk 24A, 8501 ZA Joure. Meer informatie op ww.fransjeversloot.nl.