Dubbelslag voor duikboot en pake en beppe

SINT NICOLAASGA - Nadat donderdagavond de populairste praalwagens van het publiek al bekend werden, was het vrijdagavond in een vol Zalencentrum de beurt aan de jury.

De hoogste eer van de vakkundigen bij de grote praalwagens ging naar de “KPJ giet kopke ûnder”. De 344 punten voor de duikboot zorgden voor de dubbelslag, aangezien de jongeren op donderdag al de hoogste eer van het publiek kregen. Met een verschil van 13 punten werd de praalwagen “Het koraalrif” van Op en om’e Rylst tweede, gevolgd door “Spoeket it op de Tjûkemar” van Oan ’t Spoar (325,5 punten).

Ook bij de kleine wagens was er een dubbel, “Pake en beppe op vakantie” van Jurre en Lisa Postma kreeg na de eerste prijs van het publiek ook het hoogste aantal punten van de jury.

De beoordeling van de deelnemende grote en kleine optochtwagens wordt zowel in de ochtend als avond gedaan door een vijfkoppige jury afkomstig uit de provincie. Bij de jurering wordt er gelet op een verscheidenheid een categorieën, waaronder de vormgeving, figuratie en de verlichting.

Per onderdeel worden punten toegekend, aan de hand waarvan de eindrangschikking wordt gemaakt. Deze uitslag wordt op vrijdagavond traditioneel in een koffer aan de voorzitter van het VVV, Editth Galama, overhandigd. Die eer viel juryvoorzitter Henk Laros voor het laatst ten beurt, aangezien hij het stokje overdraagt aan een opvolger.