Foto's | Gezellig druk tijdens Nazomeren in Lemmer

Lemmer - Het was afgelopen weekend een gezellige drukte in het centrum van Lemmer. Veel inwoners en gasten liepen vrijdag en zaterdag menig ‘rondje Dok en Visserijhaven’ in het centrum om alles wat er georganiseerd in het kade van ‘Nazomeren in Lemmer’ was te bekijken.

De vrijdag en zaterdag stonden ook in het teken van monumenten op de wal en op het water. In het Dok lagen de tientallen authentieke sleepboten, bakdekkruizers van de ‘Oude Glorie’, kotters en een heuse baggermolen. Verhalen kwamen tot leven, herinneringen weren opgehaald en met elkaar gedeeld. De boten waren in de avond prachtig verlicht.

60 Authentieke schepen

Authentiek kotters, Fiskerman aken en schouwen die gebruikt werden in de visserij lagen afgemeerd in de Binnenhaven, of, zoals de haven tijden dit evenement genoemd wordt, de Visserijhaven. De Fiskermanaken waren voorzien van netten.

In totaal deden 60 authentieke schepen Lemmer aan. De Nazomer havenmeesters hadden het er druk mee, maar dankzij de uitstekende samenwerking met de gemeente de Fryske Marren verliep alles goed.

Ook was er veel aandacht voor de oude ambachten die ten uitvoering werden gebracht op de Vissersburen en de Emmakade. Onder meer een smid, nettenboeter en een touwslager toonden in de praktijk welke relatie zij hebben met de visserij. De wandelroute van de SKKL langs de monumenten werd druk gevolgd door geïnteresseerde wandelaars.

Lemmer bol van de muziek

Er was zaterdag veel muziek. De optredens in de Hervormde kerk, van onder andere het Frysk Fanfare orkest en een trio met fluit, viool en piano en de optredens op straat werden goed bezocht. De band Tuff Enuff verzorgde een spetterend optreden op de Schulpen bij de Motor Vrienden Lemmer, die met hun indrukwekkende motoren de verhalen vertelden over hun oude tweewielers. Het koor ‘Sjongersnocht’ uit Bantega verzorgde de muzikale invulling aan de Gedempte gracht, met verschillende optredens waar het publiek veelvuldig bij werd betrokken. Aan de Langestreek speelden bands van het Toanhûs waarin jongeren hun muziek ten gehore brachten.

Speciaal was dit jaar het optreden van het Frysk Fanfare orkest. Met 60 muzikanten brachten ze een prachtige aanvulling op het thema ‘Muziek in de kerk’ ten gehore. Dit jaar was het optreden in de Hervormde kerk, die vol zat met luisteraars.

Oude landbouwvoertuigen en motoren

De oude auto’s uit Lemmer maar ook uit bijvoorbeeld Leeuwarden en Bolsward stonden op verschillende plaatsen in het centrum opgesteld en bleken zeker de moeite waard om bekeken te worden. De vereniging ‘Vrienden van de Krukas’ had alles uit de kast gehaald om Lemmer te laten zien welke oude landbouwvoertuigen en motoren er zijn. Op het Fedde Schurerplein stonden woonwagens opgesteld en er was een kinderdraaimolen bij het museum. Her en der stonden tractoren in het centrum en kleine motoren op onder meer de Korte- en Langestreek. Zo kon iedereen de geur en de dampen van oude (stoom) machines ervaren.

Het was ook druk in het Lemster Museum de Oudheidkamer. Honderden bezoekers keken hun ogen uit tijdens allerlei activiteiten die voor het museum werden uitgebeeld en tentoongesteld over het verleden en de gebruiken van rond 1900. Kinderen en jongere mochten zelf aan de slag met het wassen en drogen van textiel.

Zeekadetten

Natuurlijk was de gratis bus er ook om vanuit het centrum visa versa naar het Ir. Woudagemaal te kunnen gaan en daar het Unesco wereld erfgoed te bezichtigen en ook het poonroken aan de binnenhaven was wederom een groot succes. De zeekadetten hadden hun schip ‘De Roermond’ afgemeerd aan de steiger bij de Lemstersluis. Vele gasten werden ontvangen om het schip te bekijken. De leden van het zeekadetten korps hadden bovendien een belangrijke ondersteunde taak tijdens het evenement.

Zondag waren zo’n 350 mensen getuige van de afsluiting, een klassiek concert van het Nescio Ensemble, bestaande uit twaalf mensen die gezamenlijk een strijkersorkest formeerden. Afwisselend werden er gedichten voorgedragen door de Lemster dichter Job Degenaar.

Op de site www.nazomereninlemmer.nl zijn foto’s geplaatst om de herinnering levend te houden. Volgend jaar is er weer Nazomeren in Lemmer en wel op vrijdag 7 en zaterdag 8 september.