Levensverhaal Dodo van Haska bij De Kapelle

Haskerdijken - Bij de 200 jaar oude Kapelle in Haskerdijken wordt van 19 tot en met 23 september het openlucht- en zangtheater ‘Dodo Fan Haska’ gespeeld. De voorstelling vertelt het verhaal van monnik Dodo. Hij verschijnt in drie gedaanten: als jongetje van acht jaar, als puber en als volwassen monnik.

Dodo van Haska was een geestelijke. Hij leefde in de twaalfde eeuw en heeft onder meer vertoefd in Haskerdijken, toen nog Haskerlanden. Behalve dat hij de mensen wegwijs maakte in het geloof, hielp hij mee om het land in cultuur te brengen: sloten graven, dijken bouwen en zorgen dat er iets groeide. Daarnaast beschikte Dodo over bijzondere gaven: hij kon zieken genezen en zelfs mensen verlossen van hun psychische kwalen. Hij nam zijn taken meer dan serieus en werd alom geroemd.

Streng regime

Intussen gaf hij niet hoog op van zichzelf, deed het in zijn eigen ogen niet snel goed. Om zich te wapenen tegen zijn tekortkomingen, legde hij zichzelf een streng regime op: vasten, wonen in een kluis en slapen op de harde grond.

In het stuk wordt het kwaad verbeeld door de Zeven Eerste Naturen (beter bekend als de zeven hoofdzonden) en het goede door de Zeven Tweede Naturen (die wij kennen als de zeven deugden). Ze lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, maar ze zitten misschien wel alle veertien in ieder van ons.

Had Dodo dat maar beseft, maar die wilde liever een heilige zijn. Hij ging zo ver in zijn missie, dat hij zelfs zijn grote liefde Dieuwerke ervoor opofferde. Eerst met haar trouwen, om haar daarna naar het nonnenklooster te sturen. Dan kon hij hier leven als een monnik, dienstbaar aan God en aan het volk.

Iemand die het zo op God heeft begrepen, kan er bijna op wachten: hij krijgt bezoek van de Duivel. Die had hem ooit al ontmoet in De Kapelle, maar iedereen kan de klok erop gelijkzetten: de Duivel komt altijd terug.

Al met al beloofd het een bijzondere ervaring te worden. Het stuk is geschreven door Eppie Dam, op muziek gezet door Gerben van der Veen en geregisseerd door Romke Gabe Draaier. De prachtige, originele kostuums zijn ontworpen door Janna Jager.

-----------------------------

Dodo fan Haska

Openlucht Zangtheater

19 tot en met 23 september

De Kapelle Haskerdijken

Kapelle wandeltocht vooraf (10 minuten)

Koffie/thee gratis vóór de voorstelling

Tribune open om 20.00 uur