Certificering voor Fairtrade Gemeente

Joure - Wethouder Frans Veldman van gemeente De Fryske Marrren gaat op woensdag 19 september van 15.00 tot 16.00 uur in het gebouw van MIKS Welzijn in Joure Fairtrade certificaten uitreiken aan een aantal bedrijven en organisaties die in en rond Joure gevesigd zijn.

De bedrijven zijn in de afgelopen maanden bezocht door leden van de werkgroep De Fryske Marren Fairtrade waarna met hen is overeengekomen dat zij meedoen aan de campagne om van De Fryske Marren een Fairtrade gemeente te maken. Daartoe moet voor de verschillende categorieën aan een aantal voorwaarden worden voldaan, waarvan in ieder geval het schenken van Fairtrade koffie en thee is.

Fairtrade richt zich op eerlijke handel, waarbij de boeren aan de basis van de productie een eerlijke en vaste minimumprijs voor hun werkzaamheden ontvangen. Ook ontvangen ze een vaste premie zodat ze hun productiemethoden kunnen verbeteren en hun kinderen onderwijs kunnen laten geven.

De bedrijven en organisaties die gecertificeerd zullen worden zijn: Spar Oenema Echtenerbrug, Sari Joure, Mannenmode Terra Joure, Takko Joure, Wijnhandel Bosma Joure, Opticien Bootsveld Joure, Fashion Shop Joure, Atsma Schoonmaak Joure, Bornego College Joure, de Protestantse Gemeenten Joure ca en Oudehaske, restaurant Markol Lemmer, restaurant De Zeven Wouden Sloten, hotel-restaurant Schippershuis Terherne, MIKS Welzijn Joure, Watersportbedrijf De Broek, de RABO banken te Joure en Lemmer en (misschien) Basisschool Bloei Terkaple.