De Jouster Toer: een muzikale en historische beleving

JOURE - De Jouster Fanfare presenteert op 24 en 25 november De Jouster Toer, een lokaal project in het kader van Kulturele Haadstêd 2018. In dit unieke project staan muziek en de historische toer van Joure centraal.

De Jouster Fanfare heeft speciaal voor dit project een compositieopdracht gegeven aan de Britse componist Paul Lovatt-Cooper. Lovatt-Cooper is een topcomponist uit de brassbandwereld, dus een compositiewerk voor een fanfareorkest is voor hem een unieke opdracht. In dit muziekstuk komt onder andere het verhaal over Hobbe van Baerdt van de bekende Jouster Sieger Bijsterveld tot leven. Wie is Hobbe van Baerdt precies? En waarom kwam hij in gewetensnood na de rechtszaak tegen Dieter fan Blomke en Krûd?

Naast de muzikale en historische beleving wordt ook ‘de mienskip’ van Joure bij dit project betrokken. Dit doen ze allereerst met een schoolproject voor alle basisscholen. Jan de Jong, basisschoolleraar en een van de euphoniumspelers, heeft speciaal voor dit schoolproject een lied geschreven. Dit lied is inmiddels ingezongen door een schoolklas, zodat alle schoolkinderen er na de zomervakantie mee kunnen oefenen. Ook vragen ze aan alle inwoners en liefhebbers van Joure naar hun persoonlijke Ferhalen oer de Toer én ze vragen hun inbreng en steun. Voor €10,00 kan een ieder niet alleen een seconde van de nieuwe compositie kopen, maar ook bepalen wat voor muziek we verder spelen tijdens de Toerconcerten.

Nieuwsgierig geworden naar dit prachtige project? Op de website https://joustertoer.nl/ vindt u alles wat u zoekt!