Fryske Marren gaat milieuvervuiling ballonnen aanpakken

JOURE - In De Fryske Marren wordt het verboden om ballonnen op te laten stijgen. Het gaat hierbij niet om weerballonnen of bemande ballonnen, maar om kleine varianten als gelukslampionnen en wensballonnen. Deze komen na opstijgen op willekeurige plaatsen terecht, waardoor schade aan het milieu ontstaat.

De gemeente wil deze vervuiling grondig aanpakken. Dit is besloten tijdens de gemeenteraadsvergadering van 25 september. Gerda de Vries van de FNP: “We hebben het vaak over de plastic soep in de oceaan. We vinden tegenwoordig overal plastic ballonnen. Op het strand, in de zee, in de bomen.” FNP dient namens Groenlinks, VVD en ChristenUnie een amendement in en hoopt zo de vervuiling het hoofd te bieden. “We moeten ook aan de mensen denken die na ons op deze wereld leven. Dit pad van de vervuiling moeten we aanpakken.”

Het college is positief over het amendement. Daarnaast zet de gemeente meer middelen in, zoals het verstrekken van informatie aan scholen en verenigingen. Inwoners dienen op de hoogte gesteld te worden van de schadelijke gevolgen voor het milieu. Er zijn genoeg alternatieven voor het oplaten van ballonnen, die minder schadelijk voor de omgeving zijn. “We kijken naar de duurzaamheid van de wereld,” aldus Storms van de VVD.