Spiegeltent en The Monty: 185 tubes secondelijm

JOURE - Sipke Schilt (71) uit Joure heeft spiegeltent en orgel De Monty uit 1932 nagebouwd. Drie jaar kostte het project. Nu is het bouwwerk te bewonderen in de etalage naast De Wijnkoperij in Joure.

Berthus Koornstra van de Wijnkoperij Joure raakte aan de praat met Schilt en was benieuwd naar de spiegeltent. Hij wist wel een mooi plekje voor het bouwwerk. Koornstra wilde het bouwwerk graag ten toon stellen in de etalage van het nu nog leegstaande pand aan de Midstraat.

De woonkamer van Schilt ademt het circus. Pinder, Renz, Belly Wien, Krone, Amar cirque de France, Zirkus Knie; alle gezelschappen zijn vertegenwoordigd aan de wanden. ,,Vorig jaar waren hier drie Engelsen om te kijken’’, vertelt Schilt. ,,Die waren helemaal onder de indruk, zo mooi vonden ze alles’’. De oud-havenmeester van Joure is trots op zijn werk.

Een kleine twintig jaar geleden is hij begonnen met het bouwen van miniatuur circusonderdelen. De hobby ontdekte hij na het overlijden van zijn vrouw. ,,Mijn vrouw overleed achttien jaar geleden. In deze hobby vond ik afleiding’’, vertelt hij. Het echtpaar had veel met het circus. Jarenlang had Schilt samen met zijn vrouw een kampeerwagen. Samen trokken ze er in het weekend op uit. Regelmatig reisden ze mee met een circus. Dochter Helena Mariska is vernoemd; Circus Mariska en amazone Helena van Circus van Bever zijn te herleiden in haar naam.

Op de ambachtsschool leerde hij de fijne kneepjes van het vak meubel maken en carrosseriebouw. Vaardigheden die hem nu goed van pas komen. In elk materiaal ziet Schilt een mogelijkheid. De TL-verlichting in het orgel is gemaakt van rietjes. Tafels in de spiegeltent zijn van doppen die de pizza overeind moet houden in de doos. Voor de ‘wanden’ in de tent gebruikte Schilt sigarendoosjes.

Drie jaar geleden startte hij met de Spiegeltent en het orgel The Monty. ,,Ik hie it orgel drekt yn’e kop’’, vertelt hij. ,,Ik zag een filmpje van The Monty en wilde gelijk beginnen.’’ Schilt stelt hoge eisen aan zichzelf. Pijp voor pijp moest het orgel nagebouwd worden. Gewapend met rekenmachine en passer begon het passen en meten. Soms gooide hij ook een heel project weg en begon hij weer opnieuw. Totdat hij er genoeg van had en begon met de spiegeltent. Ook dit bouwwerk leverde hem slapeloze nachten op. ,,En toen ik het voor elkaar had, bleek de dansvloer te klein… Dat was echt balen.’’ Na anderhalf jaar maakte hij ook het orgel af. Maar liefst 185 tubes secondelijm gebruikte Schilt voor de Spiegeltent.

Het nieuwste project heeft hij alweer bedacht: het theater variété van H. Akkerman uit Ouwsterhaule en Boltini. ,,Ik denk dat ik hier vier, vijf jaar mee bezig ben. En ook deze moet natuurlijk weer identiek worden.’’

De spiegeltent blijft tot en met 10 oktober in de etalage naast de Wijnkoperij Joure te zien.