Spanninga Metaal ‘smeedt’ al 100 jaar fietslicht

In Museum Joure is nu de expositie te zien over de bekende ‘achterlichtjesfabriek’ uit Joure: Spanninga.

Op 4 oktober gaat in Museum Joure de nieuwe expositie ‘Het smeden van fietslicht, 100 jaar Spanninga Metaal’ van start. In deze tentoonstelling is een overzicht te zien van de historie van deze bekende Jouster ‘achterlichtjesfabriek’ en natuurlijk van de verschillende typen achterlichtjes die door de tijd heen geproduceerd werden. Fietsenliefhebbers smullen van de oude fietsen die in de tentoonstelling staan opgesteld, van de ouderwetse loopfiets en de ‘hoge bi’ tot de moderne sportfiets. Klapstuk is de fiets van koningin Wilhelmina. De expositie duurt tot en met 24 februari 2019.

100 jaar Spanninga

Spanninga is een bekende naam in Joure. In 1886 streek de stamvader van de Jouster tak van deze familie, Geert Stoffers Spanninga, uit Bergum neer in Joure. Zijn vrouw, Aaltje Lolles van Dijk, was de dochter van een Jouster beurtschipper. Geert en zijn zonen Stoffer Aller, Lolle en Hotso waren allemaal goud- en zilversmid.

De jongste zoon, Hotso Spanninga, is de grondlegger van Spanninga Metaal BV. Na allerlei omzwervingen, van Amsterdam, Duitsland tot Amerika, vestigt hij zich in 1918 definitief in Joure. Zijn idee om bestek te produceren komt niet van de grond en daarom richt hij zich op het maken van plaquettes van Abraham Kuyper. Een groot succes. Inventief en ondernemend weet Hotso steeds weer producten te maken waar vraag naar is en waarin hij zijn vakmanschap kan gebruiken. In 1937 maakt hij het eerste fietsachterlicht, een kwalitatief bijzonder goed en fraai vormgegeven type. Daarmee heeft het bedrijf zijn definitieve bedrijfstak gevonden. Verlichting van fietsveiligheid maar ook het produceren van verzekeringsplaatjes voor de bromfiets zal de decennia daarna de rode draad binnen het bedrijf zijn. Lichten die goed zijn en met oog voor detail gemaakt, zoals een echte edelsmid betaamt….

Sinds de introductie van het eerste achterlicht door Hotso Spanninga in 1937, kenmerkt het Jouster bedrijf zich door een sterke focus op veiligheid, design en innovatie. Deze drie facetten zijn terug te zien in het uitgebreide productenassortiment, een compleet palet aan hedendaagse fietsverlichting.