Burgemeester leest voor aan ouderen in Vegelin State

JOURE - Burgemeester Fred Veenstra las vrijdagmorgen voor aan tientallen ouderen in Vegelin State in Joure. Hiermee vierden Bibliotheek Joure en het verpleeghuis samen de Nationale Ouderendag.

In het hele land werd vandaag voorgelezen tijdens een voorleeslunch of -koffie. Schrijfster Yvonne Keuls schreef speciaal voor deze dag het verhaal ‘Straatje’. Burgemeester Veenstra koos ervoor om de Friese versie te vertellen met het ‘Buertsje’. Daarna werden herinneringen opgehaald aan vroeger, toen ze kind waren, wat speelden werd gespeeld op straat en wat werd voorgelezen.

Elk jaar organiseert de Leescoalitie een Voorleeslunch voor ouderen omdat voorlezen een rol kan spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (makkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. Door het organiseren van een Nationale Voorleeslunch, wil de Leescoalitie laten zien dat het voorlezen van een goed verhaal veel plezier verschaft aan mensen van alle leeftijden.