Lytse en Grutte Bear Nederlands Kampioen Sloeproeien 2018

LANGWEER - De laatste krachtmeting in het Nederlands kampioenschap Sloeproeien vond zaterdag plaats in Langweer. Voor de beide sloepen uit Joure een race op thuiswater.

De Langweerder sloepenrace voerde de roeiers vanuit de haven van Langweer, via de sloten naar de Horse Brug/Alde wei richting de Goiingarypster Puollen, langs Rufus en de Trambrêge, de Langweerder Wielen over, om weer te eindigen in de haven van Langweer. Met een lengte van 15,5 km, een temperatuur van 18 graden en windkracht 1-2, uitstekend bearenweer.

Rond de klok van half 1 beginnen de dames van de Lytse Bear aan hun laatste race van het seizoen. Gelijk na het startschot vol de beuk erin richting de Langweerder wielen waar een snelheid behaald werd van ruim 9,5 km per uur. Na een meter of 500 geroeid te hebben duiken de dames de sloten in, hier is het vrij moeilijk roeien vanwege de hitte en het ‘zware water’. De Lytse Bear roeit gestaag door onder de fanatieke leiding van stuurman Wiebe en de meevarende supporters, de Lytse Bear wordt letterlijk vooruit geschreeuwd. Na ongeveer 8 kilometer geroeid te hebben komt de Lytse Bear vanuit de Goiingarypster Puollen in de sloot richting Rufus. Hier krijgen de dames, De Beluga uit Sneek en De Steenbok uit Langweer in het vizier. Bij zowel Rufus als bij de Trambrêge staan supporters langs de kant de Lyste Bear aan te moedigen. Dan rest alleen nog de Langweerder Wielen over, op naar de finish. De laatste 3 kilometer over het meer blijken nog een zware kluif te zijn vanwege opkomende wind en hobbeliger water. Net voor de finish weet de Lytse Bear de Steen bok uit Langweer te passeren. Een harde strijd tot het eind gestreden. De dames uit Sneek blijven net voor. In een tijd van 1:45:49 komen de dames over de finish. Dit blijkt ruim voldoende voor de winst op thuiswater. De Beluga uit Sneek beslaat de tweede plaats, de dames van de Pulp Fiction uit Makkum worden derde.

De mannen van de Grutte Bear starten hun race om 13:12 uur met aan boord debutant Jurjen Paques. De mannen hadden na de start het tempo er gelijk flink in en wisten op hetzelfde schema te blijven roeien als hun concurrent Tréwes 2 uit Aldeboarn. Na ruim 8 kilometer geroeid te hebben zakten de mannen terug in snelheid en konden zij, vooral met het laatste pittige stuk over het meer , het tempo er niet voldoende meer inhouden. De Grutte Bear finishte in een tijd van 1:42:14 uur wat hen een teleurstellende 9e plaats opleverde.

Het Nederlands Kampioenschap is hiermee ook definitief beslist. Lytse en Grutte Bear prolongeren beide hun Nederlands titel. De Grutte Bear deed dat in het seizoen zo oppermachtig dat zij, na aftrek van de 2 slechte wedstrijden alleen maar 1e plaatsen overhouden. De uitreiking van de Nederlandse titel vindt plaats in Muiden op zaterdag 3 november aanstaande.

Sanne van Dijk