Woudagemaal drie dagen onder stoom, publiek welkom

LEMMER - In de herfstvakantie brengt Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal onder STOOM. Belangstellenden zijn welkom van dinsdag 23 tot en met donderdag 25 oktober tussen 10.00 en 17.00 uur in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken.

IJs en weder dienende brengt Wetterskip Fryslân het Ir. D.F. Woudagemaal jaarlijks twee keer onder stoom om het bedienende personeel in de praktijk op te leiden en zo de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen. Dat moet je gezien hebben. Oog in oog met de beschermende kracht van stoom. Zonder het Woudagemaal zag Friesland er heel anders uit.

E-Shuttle

Tijdens de draaidagen biedt het Woudagemaal een nieuwe service van een eco shuttle busje aan om de loopafstand van circa 700 meter te overbruggen die men moet afleggen om vanaf het nieuwe parkeerterrein aan de Platte Dijk naar het bezoekerscentrum te komen. Niet alleen bezoekers die slecht te been zijn, ook andere bezoekers kunnen meerijden en zo genieten van de aanblik van een steeds dichterbij komend gemaal, ondersteund door een eerste enthousiasmerende toelichting van de chauffeur. De shuttle is zodoende in feite voor elke bezoeker jong of oud een leuk en gezellig begin van de UNESCO Werelderfgoed Woudagemaal beleving.

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water

Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Fryslân. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal. Meer weten? Kijk op www.woudagemaal.nl.

Openingstijden Woudagemaal:

dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 17.00 uur zondag 13.00 - 17.00 uur. Woudagemaal onder stoom: 23, 24 en 25 oktober 2018 (laatste reguliere rondleidingen +/- 16:00 uur), 10.00 – 17.00 uur. Bezoekadres: Gemaalweg 1a, 8531 PS Lemmer (aan de N359 Lemmer-Balk)