Korting op OV voor scholieren

DE FRYSKE MARREN - De betaalbaarheid van het OV mag dit niet belemmeren voor jongeren op het platteland. Daarom heeft D66 de gedeputeerde gevraagd om voor scholieren een korting in het leven te roepen.

Deze oproep werd breed door de Staten gesteund en is nu een feit. “Altijd vrij Fryslân scholier” heet het betreffende reisproduct. Een uitkomst voor kinderen die na de herfstvakantie met de bus naar school gaan.

Binnen Fryslân waren forse verschillen bij de reiskosten van middelbare scholieren. Met de invoering van het OV-chip systeem in de hele provincie was een middelbare scholier in Fryslân -die eerder met een 3-sterren maandabonnement kon reizen- nu per maand 20% tot 25% duurder uit met een OV-chipkaart. Veel scholieren uit plattelandskernen moeten 15-20 kilometer of nog meer naar hun middelbare school fietsen. In de wintermaanden en bij slecht weer vallen velen terug op de bus. De bereikbaarheid van onderwijs is een essentiële factor voor de leefbaarheid van plattelandsgebieden.

Statenlid Ursi Frehner van D66: ,,Het is belangrijk dat kinderen in de buitengebieden betaalbaar en veilig naar school kunnen. Daarom zijn wij heel blij dat de gedeputeerde onze vraag voor een scholierenabonnement heeft uitgevoerd. Zo voorkomen we dat de kosten van vervoer de keuze voor een opleiding negatief beïnvloedt en houden we de krimpgevoelige kernen aantrekkelijker voor gezinnen.”