Friezen gezocht voor ‘dromenproject’ LF2018

DE FRYSKE MARREN - Yn 2028..., zo heet het Friese dorpen- en wijkenproject van 77 panelen, dat als een groot kunstwerk tijdens de ReOpening wordt tentoongesteld. Op de borden schrijven bewoners hun dromen en wensen voor 2028. ,,We zoeken mensen die mee willen doen”, zegt programmamaker Immie Jonkman van Leeuwarden-Fryslân 2018. ,,Zodat het een krachtig, prachtig en bovenal betekenisvol kunstwerk wordt.”

Jonkman: ,,Bij het schrijven voor het bidbook voor 2018 hebben we met veel mensen nagedacht over de dromen en wensen voor Fryslân in 2028. Nu dit jaar z’n einde nadert willen we vooruit kijken en daarom mensen vragen nu na te denken over hún dromen en wensen voor 2028. Over hoe hun dorp, buurt of straat er over tien jaar uitziet.” Alles mag, alles kan, al hoopt ze dat de dromen verder gaan dan ,,een persoonlijke wens zoals een nieuwe auto of romantische bruiloft”.

De 77 panelen – een willekeurig gekozen aantal – worden op verzoek geplaatst bij scholen, bedrijven, in straten of bij dorpshuizen. ,,We wilden een kunstwerk waar de hele provincie zich betrokken bij voelt”, zegt Jonkman. Kunstenaar Henk Hofstra verwerkt de panelen uiteindelijk een kunstwerk dat als een doolhof op het Oldehoofsterkerkhof wordt geplaatst.

Droom je van een nieuw festival of zou je willen dat je dorp in 2028 volledig duurzaam is, dan is Yn 2028 zeker iets voor jou. Doe een aanvraag voor een paneel met een e-mail naar post@2018.nl.