Lezing Feike Spanninga bij expositie 100 jaar Spanninga

JOURE - Op 6 november geeft Feike Spanninga, directeur van Spanninga Metaal BV, een lezing voor het Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân en andere geïnteresseerden. Onderwerp is de 100-jarige geschiedenis van dit bedrijf en de ontwikkelingen in het fietslicht in deze tijd.

De lezing sluit aan bij de expositie ‘Het smeden van fietslicht, 100 jaar Spanninga’ in Museum Joure. Tijdens de lezing zal er veel aandacht zijn voor het leven van de grondlegger van Spanninga Metaal BV, Hotso Spanninga. De entree kost € 7,50 inclusief toegang tot het museum èn een kopje koffie of thee. De lezing start om 15.00, locatie is Museum Joure, ingang Midstraat 97/99.

Op 4 oktober is in Museum Joure de expositie ‘Het smeden van fietslicht, 100 jaar Spanninga Metaal’ van start gegaan. In deze tentoonstelling is een overzicht te zien van de historie van deze bekende Jouster ‘achterlichtjesfabriek’ en natuurlijk van de verschillende typen achterlichtjes die door de tijd heen geproduceerd werden. Fietsenliefhebbers smullen van de oude fietsen die in de tentoonstelling staan opgesteld, van de ouderwetse loopfiets en de ‘hoge bi’ tot de moderne sportfiets. Klapstuk is de fiets van koningin Wilhelmina. De expositie duurt tot en met 24 februari 2019.

100 jaar Spanninga

Spanninga Metaal BV bestaat dit jaar 100 jaar. Het is altijd een familiebedrijf gebleven. Sinds 1989 staat de kleinzoon van Hotso, Feike Spanninga, aan het roer. Ter ere van het 100-jarig bestaan organiseert Museum Joure de expositie over Spanninga Metaal BV. Op 3 oktober is ook het boek Spanninga Metaal, het smeden van licht verschenen. Het boek is in het museum verkrijgbaar.