Jantine uit Oudehaske zingt mee in de opera Samson & Dalila

OUDEHASKE/GORREDIJK - Jantine van der Ploeg (47) uit Oudehaske zingt op 22, 24 en 25 november mee in de opera Samson & Dalila. Deze is te zien in de boekenhal van Steven Sterk in Gorredijk. Via een oproepje op Facebook van Never Ending Orchestra kwam Jantine in het opera koor terecht. Pittig? “Ja, maar vooral heel gaaf” aldus Jantine van der Ploeg uit Oudehaske.

Collegium Vocaal Fryslân

“Ik zing al bijna mijn hele leven. Ik zing zo nu en dan mee in projecten van Collegium Vocaal Fryslân en ik heb een aantal jaar gezongen bij een Opera Operette- en Musicalkoor. Opera is mij niet helemaal vreemd”. Om mee te kunnen doen werd gevraagd of je een partij zelfstandig in kon studeren en of je enige acteer ervaring had. Ondanks dat je geen auditie hoeft te doen ligt de lat hoog. “De grootste uitdaging is dat we alles uit het hoofd moeten kennen. En het is in het Frans, dat maakt het er voor mij niet gemakkelijker op. Echter heb ik er alle vertrouwen in dat ik het tijdig uit mijn hoofd ken hoor”.

Bijbelverhaal Samson

De opera gaat over het Bijbelverhaal Samson. Hij bezit een geheim waardoor hij heel sterk is en de Filistijnen willen het geheim weten. Uiteindelijk is er het verraad en wordt hij aan de Filistijnen overgeleverd. “Samson wordt echt tot op het bot vernederd”. Als je dat speelt komt dat veel dichter bij je, dan als je alleen het verhaal hoort. Het is een verhaal van verleiding, verraad, macht en vernedering. En dat maakt het verhaal ook van alle tijden. En dat vind ik misschien wel het mooiste aan deze opera”.

Klopt tot in de details

“Niet alleen het verhaal ook de locatie past bij het geheel, eigenlijk klopt het tot in de details. Een heel oud verhaal, tussen 1,5 miljoen boeken, de kleding kortom het wordt een schitterend geheel”.

Ballet, zang en orkest

Of het geschikt is voor iedereen? Daar moet Jantine even over nadenken. “Enerzijds is het toegankelijk door het verhaal. Aan de andere kant is het heel dynamisch. Naast de zang is er ballet, er is een prachtig orkest. Het heeft heel veel facetten en er is van alles te zien, en daarmee is het geen moment saai. Ik denk dat dit een prachtige kans is om op een laagdrempelige manier in aanraking te komen met opera. Mensen zullen het zeker door de kwaliteit al heel erg mooi vinden”.

Tekst: Wini Weidenaar