Beeldbank met Jouster oorsprong

JOURE - ‘Een mooie foto zegt meer dan 1000 woorden,’ vindt Bauke Folkertsma, mede-initiatiefnemer van FotoConnect, de unieke beeldbank voor Noord Nederland.

Afgelopen week ging deze beeldbank van start. ,,FotoConnect verbindt een fotobemiddelingsservice met een functie op het gebied van Noordelijke regiomarketing," verduidelijkt Folkertsma. ,,Foto’s spelen een belangrijke rol bij het promoten van een regio. Een prachtig gevangen beeld laat meer zien dan een omschrijving met veel woorden. In deze tijd beleven veel mensen plezier aan het schieten van mooie plaatjes, waarvan bovendien de kwaliteit steeds beter wordt door de goede fotoapparatuur en de prima camera’s van de smartphones. Een aantal van deze foto’s wordt gedeeld op social media, maar met het overgrote deel wordt niets gedaan. Dat is jammer, want veel van deze foto’s zouden van grote waarde kunnen zijn. VVV kantoren, gemeenten en allerlei bedrijven, met name ondernemingen die gericht zijn op het toerisme, zouden ze kunnen gebruiken voor hun drukwerk, websites en regiomarketing.”

FotoConnect brengt de partijen bij elkaar. ,,Zie het als een webshop voor foto’s of een soort marktplaats, waar hobby en (semi)professionele fotografen hun foto’s aanbieden en waar belangstellenden de foto kunnen kopen die ze willen,” vervolgt Folkertsma. ,,De geïnteresseerden kunnen met één druk op een knop contact leggen met de fotograaf. Wanneer de voorwaarden en de richtprijs akkoord zijn, kan de fotograaf de foto veilig uploaden en koper krijgt een veilige download. De fotograaf hoeft op deze manier zijn foto’s niet allemaal uit handen te geven in een hoge resolutie, zoals bij stockbureaus, en weet bovendien zelf precies wie er belangstelling heeft voor zijn werk.”

De beeldbank wil daarnaast ook een aantal ondersteunende functies bieden, zoals een forum en een kennisbank voor haar deelnemers. Folkertsma: ,,De privacywetgeving wordt steeds ingewikkelder. Hoe zit het precies met auteurs- en beeldrechten? Wat is een gangbare prijs? In de kennisbibliotheek van de beeldbank kunnen de antwoorden op deze juridische kwesties en allerlei andere vragen worden gevonden. Ook is er ruimte voor het plaatsen van foto-opdrachten en kunnen foto-alerts worden ingesteld. Hiermee wordt een belangstellende automatisch geïnformeerd zodra een voor hem interessante foto wordt geplaatst.”

,,Iedereen met een passie voor fotografie, kan gratis deelnemen aan de beeldbank. De kwaliteit van de foto’s moet goed zijn en passen binnen de thema’s van de beeldbank. Als dit het geval is, worden ze door de vakkundige beeldredactie gerubriceerd en gepubliceerd. Wanneer het aantal fotografen nog verder uitbreidt, zijn we ook van plan thema-avonden te organiseren en misschien zelfs een fotowedstrijd. Ik zie dit als een startpunt voor mooie ontwikkelingen op het gebied van de fotografie.” De beeldbank wordt op dit moment opgestart in de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en Flevoland. Binnenkort volgen er meer Noord-Nederlandse provincies.

Geïnteresseerden, zowel fotografen als afnemers van foto’s, kunnen zich volautomatisch aanmelden via de website van FotoConnect: www.fotoconnect.nl.