Jouster Krite-acteur Nico de Lange kruipt in de huid van Hobbe van Baerdt

JOURE - Nico de Lange, acteur de Fryske Krite De Jouwer, vertolkt op zaterdag 24 en zondag 25 november de rol van Hobbe van Baerdt tijdens de concertreeks De Jouster Toer. De Lange brengt de bekende zeventiende-eeuwse grietman een weekend lang terug op zijn oude stek: de Jouster Toer. Vanuit deze plek vervulde Van Baerdt een paar honderd jaar geleden zijn rol als burgemeester en rechter van de gemeente Haskerlân.

Het project De Jouster Toer, dat in het kader van LF2018 is ontwikkeld door de Jouster Fanfare, vertelt de geschiedenis van de Jouster Toer. Centraal in het project staat het verhaal over Dieter fan Blomke-en-Krûd, geschreven door de Jouster Sieger Bijsterveld. Wat komt deze Dieter fan Blomke-en-Krûd doen in Haskerlân? Waarom wordt hij beschuldigd van hekserij? En waarom houdt Hobbe van Baerdt wroeging na de rechtszaak tegen hem?

In zijn nieuwste compositie ‘The Days of Anger’ heeft de Britse componist Paul Lovatt-Cooper dit verhaal over Dieter fan Blomke-en-Krûd op meeslepende en filmische wijze op muziek gezet. De Jouster Fanfare heeft deze compositieopdracht speciaal voor dit project gegeven aan deze topcomponist uit Groot-Brittannië. Vooral in de brassbandwereld is Lovatt-Cooper een bekende naam en met ‘The Days of Anger’ heeft hij een indrukwekkend debuut gemaakt in de fanfaremuziek.

De voorstellingen van De Jouster Toer vinden plaats in de Hobbe van Baerdtkerk. De presentatie is in handen van ds. Christien Ferrari-van Schuppen. Ook een kinderkoor, samengesteld uit leerlingen van verschillende basisscholen uit Joure, en de Jouster Gildemeesters verlenen hun medewerking aan dit project. Hierdoor is het mogelijk om op zaterdag 24 november vanaf 13.00 uur ’s middags een rondleiding te krijgen in de Jouster Toer. Kom 24 of 25 november genieten van prachtige muziek en de rijke historie van de Jouster Toer. De Jouster Toer is immers van iedereen!

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar via joustertoer.nl/uitvoeringen/.

Concertinformatie De Jouster Toer

Uitvoeringen: zaterdag 24 november 20.00 uur en zondag 25 november 14.30 uur. Ticketprijs: €14,50 per persoon (€9,50 voor kinderen t/m 12 jaar), inclusief consumptie in de pauze. Locatie: Hobbe van Baerdtkerk, Midstraat 67 te Joure. Gratis (doorlopende) rondleidingen in de Toer op zaterdag 24 november vanaf 13.00 . Meer informatie en kaartverkoop: www.joustertoer.nl