Jubileumconcert Jürgen Ahrend-orgel in Hobbe van Baerdtkerk

JOURE - Veertig jaar geleden plaatste Jürgen Ahrend het orgel in de Hobbe van Baerdtkerk in Joure. Om dit feit te herdenken zal hier zondagavond 18 november 2018 een bijzonder jubileumconcert plaatsvinden.

Historie

Het initiatief om het veertigjarig bestaan van het orgel niet ongemerkt voorbij te laten gaan, komt van de Jouster organisten Hielke Faber en Ben Klinkhammer. Vervolgens heeft de op 7 maart 2018 opgerichte ‘Stichting Vrienden Hobbe van Baerdtkerk’ de organisatie op zich genomen. ,,Het is voor ons de eerste én een mooie gelegenheid om naar buiten te treden,’ vertelt Jaap de Jong, bestuurslid van de stichting. ‘Al veertig jaar is het orgel van de beroemde orgelbouwer Jürgen Ahrend te beluisteren in de Hobbe van Baerdtkerk. Dat wij in Joure een orgel van hem bezitten mag je best bijzonder noemen. Niet alleen de toenmalige Hervormde Gemeente maar ook de Jouster bevolking heeft er destijds financieel aan bijgedragen om dit voor elkaar te krijgen.’

Jubileumboek

Speciaal voor deze gelegenheid schreef Freark M. Ringnalda een jubileumboek over de totstandkoming van het Ahrend-orgel in Joure. Het boek is opgemaakt en geïllustreerd door Jan Lammertsen. Het eerste exemplaar zal de heer Ringnalda tijdens de pauze van het concert aanbieden aan orgelbouwer Jürgen Ahrend, die als speciale gast aanwezig zal zijn bij het concert.

Het concert

Jaap de Jong: 'In het eerste deel van het concert zal Theo Jellema, organist van de Jacobijnerkerk in Leeuwarden onder andere werken van Bach, Bruhns en Bustehude spelen. Jellema zal de toehoorders alle mogelijkheden van het drie klaviers orgel laten ervaren. Na de pauze zal het Noord Nederlands Kamerkoor onder leiding van Jan Vermaning het Requiem van Gabriël Fauré laten horen, met optredens van de solisten Mirjam Rietberg op harp, Amaryllis Dieltiens (sopraan) en Ben Brunt op bas. Het geheel wordt begeleid door Gerben van der Veen op harmonium. Entreekaarten voor dit concert zijn in de voorverkoop voor € 13,50 verkrijgbaar bij Primera aan De Merk 3 en via de mail: info@vriendenhvbkerk.nl. Op de avond zelf kost een kaartje € 15,00.

De Hobbe van Baerdtkerk is een zeer geschikte omgeving voor dit concert. Wij hopen veel mensen te verwelkomen.’