1.000e bevalling in Tjongerschans

OUDEHASKE/HEERENVEEN - Op dinsdag 6 november is Kaya geboren. En het was de 1.000e bevalling van het jaar 2018 in ziekenhuis Tjongerschans. Het jongetje maakt het uitstekend. De ouders Paul en Sibel Siebenga uit Oudehaske werden blij verrast met het feit dat hun zoon als 1.000e in Tjongerschans ter wereld kwam. Ze kregen een mooi bos bloemen met de Tjongerschans knuffel ‘Tjonkie’.

De moeder werd eerder die dag opgenomen in Tjongerschans. Nynke Deen, verloskundige bij Verloskundigenpraktijk De Vlinder in Heerenveen verwees de aanstaande moeder door naar Tjongerschans waar klinisch verloskundige Jolien Verploegen de moeder bijstond tijdens de bevalling. De bevalling verliep voorspoedig en al snel kwam Kaya gezond ter wereld. Moeder Sibel ‘Alles verliep erg goed en het contact met de verloskundige was zeer prettig.’

Gezin centraal

Kaya is geboren in het Centrum voor Vrouw, Moeder en Kind van Tjongerschans. Hier staat het gezin centraal. Moeder, vader en de baby blijven na de geboorte samen op één kamer, de zogenaamde kraamsuite, zo zijn zij 24 uur per dag altijd samen. De geboorte- en kraamsuites geven moeders en hun familie het gevoel van thuis, met de zekerheid van medische zorg vlakbij.

Samenwerking

Zorg voor moeder en kind is een belangrijke prioriteit voor Tjongerschans. Vele activiteiten en initiatieven worden op dit gebied ontplooid. Een voorbeeld is het verloskundig samenwerkingsverband Middenin. Hierin werken gynaecologen, verloskundigen en kraamzorgorganisaties samen aan de verbetering van de geboortezorg in de regio.