Meimeringen | Pietendiscussie

Lief wilde bonen eten. Bonen waarvoor we naar Sneek moesten. Ik houd niet van bonen en ook niet van het effect ervan, maar tja voor de liefde doe je veel. In bonenstad waren enorme drommen mensen: De Sint. Net uit de auto, stonden we vrijwel direct oog in oog met de politie. Oh nee dacht ik nog, ze denken toch niet dat we komen demonstreren. Lief had dat niet eens in de gaten, die wilde die bonen. Maar vuile blikken zagen hem wel.

Met zakken vol bonen terug in de warmte van de auto vroeg ik wat hij eigenlijk vond van die pietendiscussie. ‘Niks. Daar heb ik geen tijd voor’, zei hij. Maar ook dat hij de eerste keer toen hij zo’n Piet zag wel even was geschrokken, omdat het zo’n karikatuur was.

Ik vertelde hem niet dat ik onlangs met iemand sprak die het over ‘die zwarten’ had. Maar dat hoef ik hem ook niet te vertellen. Hij ziet de blikken wel. Waarom kijken die mensen zo raar vraagt hij dan en ik antwoord altijd maar dat dit waarschijnlijk is omdat hij zo knap is. Wat niet waar is. Want racisme is bij sommige mensen nog steeds springlevend. En eigenlijk draait de hele discussie daar natuurlijk om. Dat donkere mensen soms niet als volwaardig worden gezien. Dat er een slavernijverleden ligt dat ongekend is. Waarbij mensen als handelswaar werden gezien zonder enige rechten. Dat ze verkracht en geslagen werden alsof ze niet van vlees en bloed waren. Dat het eeuwen heeft geduurd voordat zij wel rechten hadden. En die discussie: die is het meer dan waard om gevoerd te worden. Maar de discussie zou ook moeten gaan om het feit dat ook heel veel mensen dat niet zo zien. Dat het glas soms meer vol dan leeg is.

Na de bonen kwam lief opeens met een geweldig idee. Je kunt het ook omdraaien zei hij. Ik kan zwarte piet zijn, zonder dat ze me hoeven te schminken. Geld verdienen, berekende hij. Waarmee aan de discussie lucht werd gegeven. Misschien kwam dat trouwens mede door de bonen. Maar misschien is het die soort luchtigheid die we nodig hebben om weer normaal met elkaar om te gaan. Om weer respect voor elkaar te hebben. Want een donkere huid is echt niet anders dan een witte huid. En een wit achterwerk reageert net zo als een zwart achterwerk. Vooral op bonen.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)