SC Joure energiezuiniger

JOURE - Sportclub Joure heeft sinds kort 148 zonnepanelen op het dak. Wethouder Jos Boerland had zaterdag de eer de officiële in gebruik name voor zijn rekening te nemen.

Boerland, wethouder sport van de gemeente De Fryske Marren, knipte het lint door waarmee de zonnepanelen in gebruik zijn genomen. Op een groot scherm waren beelden te zien die door een drone waren gemaakt.

In de afgelopen weken zijn door Awizon uit Surhuisterveen de panelen geplaatst op het dak van het clubhuis. SC Joure wekt vanaf nu zo’n 75% van het eigen stroomverbruik zelf op met behulp van de zon. Van de overheid krijgen ze subsidie op de aanschaf en voor de productie van de groene stroom. Daarbij hebben ze een bedrag van de actiecommissie en van de personeelsleden van de Rabobank gekregen.

De vereniging bespaart sinds kort ook stroom door LED-verlichting en door minder en slimmer gebruik van apparaten op de club. Zo zijn honderden euro’s bespaard doordat de biljarttafel niet meer continu aan staat. ‘De volgende stap is besparing op het gasverbruik’, meld de club. ‘Op termijn hopen we zelfs het gasverbruik helemaal af te bouwen. Zo wordt onze mooie sportclub steeds groener.’

SC Joure had een prijsvraag uitgeschreven onder de jeugd. Jonne Kranenburg won een oplader op zonne-energie met de prijsvraag over het aantal zonnepanelen én het gewicht van één zonnepaneel (18,7 kg).